Бряст на 400 години расте в с. Недан
Бряст на 400 години расте в с. Недан / netinfo
Полски бряст, който се намира в павликенското с. Недан, ще бъде предложен от Регионалната инспекция по околна среда и води – Велико Търново за защитено вековно дърво.
Екоекспертите провериха дървото след предложение от кмета на селото за включване на бряста в Държавния регистър на защитени, вековни и забележителни дървета. Дървото се намира в центъра на селото, до кметството. Брястът е на около 400 години, състоянието му е добро и е висок 15 метра, диаметърът му е над два метра.
Собствениците на дървета, обявени за защитени, са длъжни да ги опазват от унищожаване или увреждане, да уведомяват съответната РИОСВ за настъпили промени в състоянието на обекта. Те трябва да съгласуват със съответната инспекция дейностите, необходими за поддържане или възстановяване на състоянието на обекта и да осигуряват достъп на експерти на РИОСВ до имота за проверки по състоянието на защитените дървета. Законът забранява дейности, водещи до унищожаване, увреждане или влошаване физиологичното състояние на дърветата, обявени за защитени.
Общият брой на защитените вековни дървета на територията на РИОСВ – Велико Търново е 125.