Бончо Генчев: Локомотив и хората, които го подкрепят заслужават да влезем в Б група
Бончо Генчев: Локомотив и хората, които го подкрепят заслужават да влезем в Б група / Дарик нюз

На точка от първото място в Северозападната „В” група остана горнооряховският „Локомотив” през отминалото първенство. „Железничарите” бяха есенни лидери в класирането, но през пролетта слязоха от върха и въпреки, че до края го атакуваха, поставяйки щ рекорд под резултатност, не успяха да стъпят отново на него. За причините, оказали се решителни за неизпълнението на целта- директно влизане при професионалистите, възможностите това все пак да се случи и бъдещето на клуба, разговаряме с председателя на Управителния съвет Бончо Генчев.

 

-         Г-н Генчев, как изглежда сезонът на „Локомотив” през вашия поглед?

-         Пет + по шестобалната система. Шестицата не е пълна, защото не ни достигна много малко да бъдем първи- една точка. Първото място бе нашата цел, но във футбола има победители и загубили. Ние сме от втората страна, но пък си направихме изводите. От друга страна станаха много хубави неща. Отборът имаше облик, стил, визия. Играеше атрактивен, агресивен футбол и безспорно това е факт. Поставихме голов рекорд от 119 попадения, феновете се върнаха на стадиона, марката „Локомотив” отново има позиции, но в крайна сметка точките са важни.

-         Според председателя на Зоналния съвет на БФС Георги Велинов при вас е имало спад през пролетта, който със съдийските грешки във ваш ущърб е попречил да сте първи?

-         Според фактите през есента загубихме 1- 2 точки повече, отколкото през пролетта. Не станахме първи, защото не успяхме да победим „Локомотив” /Мездра/, паднахме и двата мача от тях. При едно равенство щяхме да сме пред тях. Спад в играта не мога да кажа, че е имало, ние пак вкарахме по четири гола средно на мач и колкото повече напредваше сезона, толкова по- силно се представяхме. Що се отнася до съдийските грешки, може би е прав. В град Левски не ни дадоха чиста дузпа, не ни зачетоха реален гол и мачът завърши наравно. В Козлодуй оставете малшанса- една греда, втора греда, но все пак ние не сме волейболисти. Топката отива в наш състезател, паднал футболист на домакините, първо с едната ръка, после с другата я прибра под себе си и лежи върху нея. Пак няма нищо. Мачът с „Етър ВТ” на „Ивайло”- първо имаше дузпа за нас, вдигната ръка горе, не е до тялото, спира топката, няма сигнал. При изравнителния гол топката не е заложена при удар от вратата, не е в покой, върви по земята пред очите на съдията, играта не се спира. От там нататък измислен фал и 1:1. Първият гол с „Локомотив” /Мездра/ водим мача, от никъде пускат чиста засада- 0:1 и мачът става друг. В Плевен срещу „Спартак” при 0:0 абсолютна дузпа за нас. Защитник спира в наказателното поле топката, която отива в наш футболист с ръка, и после я избива. Пак нищо. Следващото положение гол в нашата врата. Една точка повече в тези мачове щеше да направи нещата други. Така е във футбола, но във възловите ни мачове съдиите повлияха все в наш ущърб. В един не можем да кажем, че са ни помогнали.

-         В същото време се говореше, че ви тикат към първото място?

-         Как се вкарват така 119 гола. При положение, че има отсъдени само три дузпи в наша полза. Какво да помогне съдията на отбор, който върви и мачка с по 4-5 и повече гола. Аз ви казвам в какво са ни попречили. В тези мачове в един да ни бяха помогнали, нямаше да сме втори, а щяхме сега да правим селекция за „Б” група. В момента чакаме да се случи нещо, за да влезем в професионалния футбол, защото момчетата, треньорското ръководство и хората, които през цялото време бяха около клуба го заслужават.

-         Вие някъде сбъркахте ли?

-         В директните двубой. Ако си бяхме взели мача с Мездра щеше да е различно. Може би ако бяхме взели решение по- рано да атакуваме професионалния футбол щеше да стане. Иначе бяхме обединени, всеки си вършеше работата, но не оценихме веднага, че имаме отбор за първото място.

-         Имахте ли слаби постове?

-         Ние имахме стил на игра. Преценихме, че можем да сме една крачка пред всички останали. Получи се изключително силно и офанзивно действие на бековете. Намерихме си нужния човек за левия бек, който запълни добре зоната. Може би грешка бе, че нямахме конкурентноспособни хора на титулярните крайни защитници. Много странно се получи, че в двата най- важни мача- с Мездра в къщи и в Плевен със „Спартак” единия бе наказан, а другия контузен и се наложи да преквалифицираме хора за запълване на пробойните. В същото време наистина е трудно да поддържаш 22- ама напълно равностойни футболисти, както по финансови причини, така и заради проблема с това кой играе и кой не, създава са напрежение.

-         Коментираше се като невралгичен вратарският пост?

-         Проблем, който си го носихме, но се надявам да го решим. Ще се радвам ако сме се поучили от грешките си.

-         В крайна сметка защо си тръгна бившият капитан на тима Красен Славчев?

-         На знам защо говореше, че съм редял пъзел, в който той не е бил включен, че съм искал да слагам Иван Пенев на неговото място. Не мога да кажа, че Пенев е по- слаб футболист от него, но ако смята, че мястото му е гарантирано е сбъркал. Във футбола всеки трябва да се бори за мястото си. Казах го на ръководството и го потвърждавам. За мен той е абсолютен дезертьор. Това са хора, които усетят ли напрежение търсят по- лекото, но когато имаш цел трябва да си смъкнеш егото и дори да преглътнеш нещо. Срещу „Етър ВТ” сбърка за изравнителния гол, направи куп нарушения…Това, че треньорът е решил веднъж да те смени, а ти по този арогантен начин да искаш обяснение от него и целият стадион да те гледа как ръкомахаш и да не бъдеш порицан не може да стане. Вместо това да хвърлиш вината върху някой друг, че си реди пъзела е малко смешно. Капитанът на отбора си взе чантичката и каза „аз съм до тук”. Така си замина и Димитър Печикамъков. „Аз съм до тук”, защото примерно си бръкнал с ръцете в джобовете. По абсолютно същия сценарии. И най- лошото, че се обвиняваха момчетата дошли от други места, че не си вършат работата. Кой от дошлите извън Г. Оряховица не си свърши работата? Тихомир Кънев вкара 40 гола, Любо Генчев- 31, Тони Балъков- 22, а ги наричаха наемници. Напротив точно момчето от Горна Оряховица си хвана чантичката и заяви, че си редя пъзела. Какъв пъзел си редя- да вкараме 120 гола и да играем хубав футбол. По- достойно беше поведението на друг горнооряховчанин- Лъчо Русев. Дойде и каза, „виждам, че едва ли ще мога да играя, по- добре да се хвана с треньорство”, и пое дечицата. Казвал съм го и преди. Много хора са били и са си отишли от „Локомотив”, но клубът го има. Ще го има и без мен, и без Красен Славчев, дезертирал в толкова важен момент.

-         Бъдещето, ще запазите ли отбора?

-         Продължаваме, правим усилия, имам уверението, че няма да има връщане назад, а ще градим. Надявам се да няма дезертьори повече.

-         Някой да е обявявал, че си тръгва?

-         Не знаем още около Тишо Кънев как са нещата, но той и в предишните години до последния момент си работеше по свой сценарии. Ако продължава така прав му път. Клубът е съществувал и ще съществува и без Тишо Кънев.

-         Ценко Гавазов остава ли старши треньор?

-         Нека видим какво ще правим и в какъв формат. Той е легенда на „Локомотив” и нямаме никакви основания да му кажем, че нямаме нужда от него в нашия екип. Напротив намеренията и неговите и нашите са да го градим и да повишава квалификацията си. Той е човек, който заслужава уважение. Пое отбора в момент, в който бившият ни старши треньор Димитър Печикамъков, след като се бяхме разбрали, че всичко е минало, че е нормално да има напрежение, си тръгна, явно преценявайки, че в жп- то му е по- добре.

-         С какъв бюджет изкарахте първенството?

-         Около 150 000 лева от Община Горна Оряховица, дарители и билети. Благодаря на всички, които ни помагаха.

-         Има ли финансови възможности „Локомотив” да се състезава в „Б” група?

-         Аз не давам парите, но имам уверението на хората, които ни финансират, че можем да поддържаме отбор в професионалната група, без разбира се да вземаме много скъпи футболисти.

-         Разшири ли се кръгът от хора, които помагат на клуба?

-         Да. Много неща се промениха в клуба, откакто съм в „Локомотив”. Не казвам, че е благодарение на мен, няма такова нещо. Ние сме екип, в който всеки си знае за какво отговаря и си движи нещата. От мен се искаше да играем добре, да сме подготвени физически и съм доволен, че за цяла година нямаме нито един състезател, получил травма, разтежение или скъсване, по време на тренировка или мач. По- добър атестат за моята работа няма. Благодаря на всички, които бяхме обединени от идеята, че отборът има потенциал и трябва да се развива.

-         Кога събирате отбора?

-         Ако играем в професионалния футбол на 25- 26 юни. Ако останем в Северозападната „В” група на 1 юли.

-         Ще има ли освободени?

-         Все още не сме водили разговори, тъй като не знаем в кой формат ще сме. Чувам, че някои можело да спрат, защото им е тежко, но на мен не са ми казвали. Въпрос на дни е.

-         За кои постове търсите хора. Говори се, че футболисти на „Етър ВТ” ще преминат при вас?

-         Ако Тихомир Кънев продължи да си търси местенце, което смята, че е по- добро за него ще търсим централен нападател. Любо Генчев ако замине за Англия ще търсим човек отдясно или ще променим схемата и няма да играем с крила, а ще засилим средата на терена. Сега играехме по този начин, защото видях, че повечето отбори имат проблеми с крайните бранители и разчитат на централните си защитници. Ние засилихме фланговете и това ни донесе предимство в мачовете, принуждавайки ги да играят защитно, защото пробивахме до аутлинията.