Боксьорът Тинко Банабаков е Спортист №1 на Велико Търново за 2012 г.
Боксьорът Тинко Банабаков е Спортист №1 на Велико Търново за 2012 г. / Дарик нюз, архив
Боксьорът Тинко Банабаков е Спортист №1 на В. Търново за 2012 г.
59848
Боксьорът Тинко Банабаков е Спортист №1 на В. Търново за 2012 г.
Боксьорът Тинко Банабаков е Спортист №1 на В. Търново за 2012 г.
Боксьорът Тинко Банабаков е Спортист №1 на В. Търново за 2012 г.
Боксьорът Тинко Банабаков е Спортист №1 на В. Търново за 2012 г.
  • Боксьорът Тинко Банабаков е Спортист №1 на В. Търново за 2012 г.
  • Боксьорът Тинко Банабаков е Спортист №1 на В. Търново за 2012 г.
  • Боксьорът Тинко Банабаков е Спортист №1 на В. Търново за 2012 г.
  • Боксьорът Тинко Банабаков е Спортист №1 на В. Търново за 2012 г.

Тинко Банабаков бе избран за Спортист №1 на Велико Търново за отминаващата 2012 година. 18- годишният боксьор е шампион на страната за юноши, младежи и мъже, носител на купата и участник на Световно първенство и става най- младият победител в историята на анкетата. В гласуването, в което се включиха спортни журналисти и общински съветници, състезателят на БК „Ивайло" събра 120 точки и изпревари шампионката на Планетата по муай тай до 51 килограма Цветомира Пандова.

„Много съм щастлив, положих много усилия и смятам, че са възнаградени. Напълно съм отдаден на бокса, тренира от три години и вече имам резултати. Благодаря на треньора ми Евгени Донев, на президента на клуба Емил Димитров за полаганите грижи, на директорката на моето училище Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов"- Нели Николова, както и на учителите за разбирането и подкрепата, заяви Тинко Банабаков.

Чуйте го в първия звуков файл.

При вота втората в подреждането Цветомира Пандова от клуб „Ча- На" натрупа актив от 131 т., но коефициентът от 0, 9, с който се намаляват резултатите на състезателите по неолимпийски спортове, се оказа фатален за нея и резуцира резултата и на 117, 9 т.

За първото място Тинко Банабаков получи премия от 1 200 лева. Подгласничката му Цветомира Пандова  бе награден със 700 лева. Трети е спортистът на 2011 г. Емил Денев. Автомобилният първенец на България в клас N- 8 събра 88, 2 т. и е премиран с 400 лв. Окръжният прокурор дари сумата на пет подрастващи спортисти от старата столица, които останаха извън зоната на наградите при юношите и девойките. С по 80 лева ще бъдат стимулирани ориентировачите Мартина Джулиева и Апостол Атанасов, каратистът Рафаил Вачев, състезателят по конен спорт Тодор Киров и гимнастичката Виктория Станева.

Четвърто и пето място заеха състезателите по конен спорт Мирослав Илиев /Калоян- 92/ и по ориентиране Григор Караиванов / „Трапезица- 54"/, съответно с 81 и 70, 2 т. И двамата са медалисти от международни състезания. Шеста, както преди година, е капитанът на женския отбор на Хандбален клуб „Етър- 64" Зоя Стефанова- шампионка и носителка на купа България с 68 т.

Седми е вторият от световното първенство по киокушин карате в Токио- Николай Йоргов от клуб „Катана" с 59, 4 т.

Ориентировачът от „Браун Тим" Николай Димитров е осми с актив от 54, 9 т. Деветото място си поделиха с по 44 т. Анна Коларова от клуба по стрелба с лък „Етър- 78" и Кирил Николов от „Браун Тим", но с лекоатлетическо постижение-бронз от Балканско по планинско бягане.

Подредените от четвърто до десето място бяха премирани с по 100 лева.

За треньор на годината бе обявена Йонка Генчева- наставник на хандбалистките от „Етър- 64" и на националния отбор до 19 години. Под нейно ръководство женския отбор на клуба четири пъти по ред прави дубъл- титла и купа, а през тази година и девойките старша възраст станаха шампионки. При гласуването г-жа Генчева получи пет гласа.

На един след нея остана треньорката на шахматистите от „Етър" Светла Йорданова. Три гласа получи Михаил Костов- конен спорт, два Самир Мутишев- киокушин карате, по един Петър Николов- спортна гимнастика и Калин Пенчев- ориентиране.

„Не очаквах да бъда избрана, защото в предишните години това все не се случваше. Благодаря на тези, които са гласували. Отличието е за целия треньорски екип в поредната ни силна година. Създадохме много силен клуб", коментира Йонка Генчева, която ще купи подаръци за възпитаничките си с парите от наградата.

Повече от нея във втория звуков файл.

В класирането за Топ- 5 на младите спортисти за втори път победител става шахматистът Емил Стефанов. Седмокласникът в СОУ „Ем. Станев" натрупа 39, 6 точки в анкетата.

„Станах шампион на България до 14 години, трети за купата, имам успехи в мъжки турнири, разделих 3- 4 място на първенството на Европейския парламент и се надявах да бъда избран", разказа Емил, който мечтае да стане по- силен дори  от Веско Топалов.

Още от Емил в третия звуков файл.

Втори при юношите и девойките  състезателят на „Катана"-  Илиян Стребков- сребърен и бронзов медалист от европейско и световно първенства, събрал 35 т. Трета е хандбалистката Станислав Димитрова- шампионка за жени и девойки старша възраст и носителка на купата на страната с 30 точки. Четвъртата позиция си поделиха с по 18 т. боксьорът Здравко Попов и футболистката Десислава Попова от „Болярки". Стефанов бе стимулиран с 300 лв., Стребков с 200 лв., Димитрова със 100 лв. Подредените на четвърто и пето място таланти взеха по 80 лв.

 Грамотите на спортистите бяха връчени от заместник- кмета Снежана Данева, тъй като градоначалникът Даниел Панов отсъстваше по служебни причини, от председателят на Комисията за младежта и спорта към Общинския съвет Камен Алексиев и от проф. Михаил Харалампиев- съветник и член на комисията. 

„Изключително съм радостна, че в навечерието на най- светлия християнски празник Рождество Христово имам възможност да наградя нашите спортисти", каза г- жа Данева и благодари на всички треньори и състезатели за труда и успехите през годината.

Приветствието на Снежана Данева  в четвъртия звуков файл.

Със златна значка на Община В. Търново бе награден съдийският наблюдател на УЕФА и бивш международен асистент- съдия Ичко Лозев. В позравителен адрес на кмета Даниел Панов до него се изказва благодарност за изграждане на спортния авторитет на В. Търново в национален и международен мащаб. „Вашата съпричастност и спомоществователство при организиране на спортни прояви в общината, несъмнено ви нарежда сред достойните и добродетелни съграждани на нашия град", се казва още в адреса.

Бронзовият медалист от Параолимпийските игри в Лондон Радослав Златанов, който трябваше да бъде стимулиран за популяризиране на старата столица не успя да пристигне, заради ангажименти в София. Той ще получи своята премия на нарочна церемония, уточни спортният експерт Георги Давидов, който водеше днешното тържество в Ритуалната зала на Община В. Търново.