Боксьорите с три бронзови медала от Държавно първенство
Боксьорите с три бронзови медала от Държавно първенство / Дарик нюз

Великотърновският Боксов клуб „Ивайло-99” се представи с 5 състезатели, които спечелиха три бронзови медала, на държавното отборно първенство по бокс за мъже. Надпреварата бе и първи кръг в турнира за купата на България. Общо 127 боксьори от 33 клуба премериха сили в плевенската зала "Спартак". Силен дебют при мъжете направиха юношите Максим Цветков и Тинко Банабаков, които играха полуфинал в своите категории.

До 75 килограма Максим Цветков разгроми на осминафинал боксьор на „Септември” (София) с 22:1 т., а на четвъртфинала отнесе Тодор Желязков от столичния „Национал” с 14:3. На полуфинала единадесетокласникът от СОУ „Владимир Комаров” се изправи срещу многократният шампион на България за мъже Мариян Момчев „Добруджа”.

„Първият рунд завърши наравно 0:0. Във втория Максим поведе с 2:0 точки, но реших да го съхраня и го спрях от участие. Доволен съм от показаното”, коментира треньорът Евгени Донев. В тази категория Константин Александров „Ивайло- 99” направи равностоен мач срещу представителя на домакините Христо Христов и малко не му достигна да продължи напред.

Младокът Тинко Банабаков победи на четвъртфинала до 49 кг. Гюрсел Бос „Светкавица” с явно превъзходство. След това в спор за място на финала отстъпи на бронзовия медалист от европейското първенство- Георги Андонов „Левски” и зае трето място в категорията. Третият бронзов медал за „Ивайло- 99” донесе Момчил Стойчев в категория над 91 кг.

Стойчев започна с успех над боксьор от Русе, в следващият кръг почиваше, а на полуфинала се наложи над представител на „Национал” (София) с 9:5. Травма в лявата ръка обаче го спря от участие в срещата за златото. Новият старши треньор на българския национален отбор по бокс Михаил Таков бе впечатлен от играта на Тинко Банабаков и Максим Цветков и ги включи в подготовката на националите, които от вторник тренират в София.