Боксьорите на Ивайло-99 взеха четири медала от Държавно първенство за мъже
Боксьорите на Ивайло-99 взеха четири медала от Държавно първенство за мъже / Дарик нюз

Два златни и два бронзови медала във втория кръг от държавното лично отборно първенство по бокс за мъже спечелиха надеждите на великотърновския клуб „Ивайло-99". В Добрич отборно възпитаниците на Евгени Донев се подредиха на шесто място в класирането. Представянето е най-доброто за клуба в шампионата за мъже от създаването му до момента.

Тинко Банабаков взе първия си златен медал при мъжете в категория до 49 кг. 18-годишният ученик в Професионалната гимназия по електроника, който по- рано през сезона стана шампион за юноши старша възраст, отказа на старта още в първия рунд Славчо Янев „Славия". След това разгроми с 22:7 точки Гюрсел Бос (Търговище), а на финала надделя над студента от НСА Георги Георгиев с 15:10 точки. Банабаков вече е част от националния отбор замъже и му предстои участие на световно първенство за младежи в Банкок.

Четири победи в категория до 75 килограма записа Максим Цветков по пътя към златото. Великотърновецът елиминира последователно Николай Иванов от русенския "Локомотив" с 16:3 точки, служебно боксьор от Ямбол, който не излезе на ринга и на полуфинала Владимир Георгиев от Червен бряг с 8:7 т. В мача за първото място Цветков се спреви с Антон Стефанов от Сливен със 17:13 точки.

Новото попълнение в «Ивайло- 99» Денис Йонузов завърши трети в категория до  69 кг. 20-годишният боксьор от Исперих има в кариерата си бронз от европейско юношеско първенство, но по- късно поради травма прекратява кариерата си за две години. Сега под ръководството на Евгени Донев я растартира. На четвъртфинала Йонузов победи боксьор на „Левски" с 11:3, но след това пропусна мач, заради изпит във ВТУи остана трети.

В категория до 81 кг Стефани Койков също се окичи с бронз. В първата си среща той победи фаворита Стоимен Петров от столичния „Сторм" с 19:10, но след това на полуфинала бе спрян от национала от ЦСКА Радослав Пантелеев. Според треньора Евгени Донев великотърновецът е бил ощетен от съдиите в този двубой.

„Койков надигра боксьора на ЦСКА и заслужаваше финал. В първия рунд водеше с 5 точки, във втория също имаше предимство, но накрая съдиите дадоха победа по точки 20:18 за Пантелеев. Още на следващото състезание ще вземем реванш. Специално за това първенство Стефани се качи от 69 на 81 кг и тепърва ще набира още самочувствие", разказа Евгени Донев.

Той похвали и Константин Александров, който също участва при 81-килограмовите, но имаше малшанс да се изправи срещу световният шампион Мариян Момчев от Добрич.

Президентът на "Ивайло- 99" Емил Димитров, който създаде клуба заяви, че е много доволен от развитието на момчетата, които израстват пред очите му. Самият той е възпитаник на НСА и от 13 години не жали лични средства, за да има бокс в старата столица.

От днес шестима състезатели на „Ивайло-99" участват на Държавното първенство за младежи до 22 г. в Сливен. Тинко Банабаков и Максим Цветков имат възможност при успех в града на Стоте воеводи да спечелят безпрецедентни три титли в три различни възрасти за по-малко от два месеца.