Близо 40 баници изядоха на празник, посветен на дрипавата баница във Върбица
Близо 40 баници изядоха на празник, посветен на дрипавата баница във Върбица / снимка: Пресцентър/ Община Горна Оряховица

Близо 40 баници- солени, сладки, дърпани, вити, точени, показаха майстори кулинари от региона на втория празника на дрипавата баница във Върбица. Организатори на проявата бяха самодейците от НЧ „Градина-Върбица-1894”. Гост на празника бе и кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. „Да сте здрави и щастливи, и да ви радват внуците. Нека да си пожелаем Новата година да бъде по-успешна. Да бъдем оптимисти и да вярваме, че по-хубавото тепърва предстои", поздрави самодейците инж. Добрев.

Освен домакините в празника се включиха и самодейци от Долна Оряховица и Козаревец. Домакините посрещнаха и коледари, които отправиха наричания за добра година.

„Искаме да представим уникалното многообразие от баници от региона. Идеята е заедно с кулинарното разнообразие да се покаже бита и културата на местните общности, занаятите и фолклора”, сподели секретарят на НЧ „Градина-Върбица-1894” Петя Димитрова.

Голямото разнообразие показваха отрупаните с баници маси-баници със сирене, с лопуш, с праз, с локум, сладка, втасала, добруджанска, вита, дърпана и пр. Колкото по-стърчащи и хрупкави са коричките на баницата, толкова по-вкусна е тя, споделиха организаторите.

Раздадени бяха награди в десет категории. Като най-добри майстори на солена и сладка баница бяха отличени съответно Ганка Димитрова и Петранка Златева от Козаревец. Най-атрактивна баница показа Мима Събева от Върбица. Козаревчанки се оказаха и майсторките на най-засуканата и на баницата с най-добра визия- Николинка Иванова и Тодорка Арсова. Наградата за най-тънка кора отиде при Анелия Христова от Върбица, а най-младият участник бе Мария Ангелова също от домакините.

Представители на Козаревец отнесоха и призовете за най-автентична и за най- многолистна баници. Те бяха връчени съответно на Стефка Янакиева и на Виолета Кинова. При домакините от Върбица остана и наградата за най-оригинална рецепта. С нея бе отличена Радка Цекова. Призът за най-масово участие получиха гостите от Клуба на пенсионера в Козаревец.