Безплатно ползване на обекти осигурява спортното министерство
Безплатно ползване на обекти осигурява спортното министерство / DarikNews.bg, архив

Министерството на физическото възпитание и спорта стартира „Дни на отворените врати" за спортни обекти в големите градове на България, един от които е В. Търново. Инициативата е част от проекта „Никога не е късно за ново начало", който се изпълнява от Министерството с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Отпуснатите средства са 3 423 275 лева.

Всички желаещи ще имат възможност напълно безплатно да, като до края на февруари 2012 г. всеки обект ще бъде отворен по 150 часа, след предварително зададен график. Във В. Търново проектът стартира на 23 ноември в ДКС "Васил Левски". Там ще може да се спортува тенис на маса, бадминтон, волейбол, футбол на малки врати от 11:00 до 13:00 и 13:00 до 15:00 часа на различни дати.

За футбол на малки врати, волейбол и фитнес ще бъде отворен комплекс „Спортно Търново" от 11:00 до 12:00 и от 18:00 до 19:00 часа, също на различни дати до края на този и през следващите три месеца. Графикът за датите и часовете на спортните занимания ще може да бъде намерен в двата спортни обекта. Целта на проекта е да повиши физическата активност на българите, защото едва 6% от работещите практикуват спорт, сочат данни от Национално представително изследване за физическата дееспособност, което обхваща трудоспособното население на страната на възраст между 18 и 65 години и също е част от проекта.

За сравнение, в миналото спортуващите българи са били 45%. Констатирано е, че други 45% от трудоспособното население на България пушат, 40% употребяват алкохол, а 20% употребяват сол над нормалното. Анализът показва още, че 57% от работещите българи извършват физическа активност на работното място, 39% работят предимно седнали, а 4% - прави. По време на работа 68% от хората са подложени на стрес, а 72% от анкетираните признават, че изпитват умора на работното място. Хората в трудоспособна възраст у нас, които извършват работа, свързана с използването на компютър са 42%. Българите в активна възраст изминават средно по 3 километра и 870 метра на ден, но повече от половината от анкетираните прекарват свободното си време в пасивна почивка.

Социологическото изследване дава представа и за здравословното състояние на работещите у нас. 13% от тях споделят, че имат оплаквания от медицински характер. 17% страдат от заболявания в момента, а 9% са имали сериозни заболявания в миналото.

Средните ръст и тегло на българина в активна възраст са съответно 169 см и 75 кг, като при мъжете тези показатели са 174 см и 81 кг, а при жените - 163 см и 69 кг. Младите хора са с най- висок ръст. Тенденция е с повишаване на възрастта теглото да се увеличава.