БАН, ВТУ и НВУ създават академичен център във В. Търново
БАН, ВТУ и НВУ създават академичен център във В. Търново / Дарик нюз, архив

Тристранен договор за сътрудничество между Българската академия на науките, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" и НВУ "Васил Левски" ще бъде подписан днес. Церемонията е от 13  часа в зала "Европа" на Ректората.

Договорът ще бъде подписан от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, от Ректора на Алма матер проф. Пламен Легкоступ и от бригаден генерал Цветан Харизанов- началник на Военния университет.  Във Велико Търново трите научни и образователни институции ще създадат академичен център.

През март 1969 г. се реализира една от идеите на първия ректор на Висшия педагогически институт "Братя Кирил и Методий" чл.-кор. проф. Александър Бурмов. Още през 1963 г. той привлича на работа във Велико Търново учени от различни институти на БАН. На 26 март 1969 г., по инициатива на ректора на ВПИ "Братя Кирил и Методий" проф. Георги Димов, се подписва протокол за съвместна работа между БАН и Великотърновския висш институт.

На 11 януари 1982 г. БАН и ВТУ подновяват договореностите за сътрудничество, установени през 1969 г. Съгласно подписания протокол между зам.- председателя на БАН акад. Благовест Сендов и ректора на ВТУ проф. Ангел Давидов двете институции "ще разширяват, задълбочават и усъвършенстват формите на сътрудничество помежду си както в областта на научните изследвания и подготовката на специалисти с висше образование, така и в прилагането на научните резултати в обществената практика, в провеждането и участието във вътрешните и международни научни мероприятия".

Преди 10 години проф. дфн Иван Радев, преподавател във ВТУ "СВ. св. Кирил и Методий" и негов възпитаник, бе избран от Събранието на академиците за академик(действителен член) на Българската академия на науките и стана първият извънстоличен академик.