Балъков остава главен мениджър на "Етър"
Балъков остава главен мениджър на "Етър" / netinfo
Търновският клуб започва новия сезон с две нови попълнения - Артьом Артюнин и Крум Стоянов
Красимир Балъков е новият стар главен мениджър на ФК "Етър", стана ясно днес на пресконференция на стадион "Ивайло" във Велико Търново. "Етър" завърши на 11-то място в миналото първенство и запази мястото си в Първа лига с уверени последни финални мачове срещу "Дунав" и "Пирин", а преди 2 дни футболистите започнаха подготовка за новото първенство. 

Александър Нанков, който е член на Управителния съвет на клуба уточни, че "Етър" е имал една много силна година. "Започнахме трудно, имаше много обективни и субективни фактори, които влияеха върху представянето на отбора, но смятам, че по този начин натрупахме много опит, който беше много важен за нас. След като завършихме годината имаше доста спекулации за продължаването и развитието на "Етър". Имахме много разговори както с Община Велико Търново, така и с Красимир Балъков. Радвам се, че след всичките ни срещи през последния месец, мога да кажа, че Красимир Балъков остава при нас и ще бъде новият главен мениджър на клуба", обяви Александър Нанков и бе категоричен, че за него Балъков е най-добрият треньор в България. 

"Изкарахме шест много динамични месеца. Хубавото е, че накрая всички се поздравихме с оставане в "А" група. Целта беше постигната. За мен това беше много радостен и хубав момент в кариерата. Сега отваряме една нова страница с моето оставане във Велико Търново. Нещата няма да вървят по мед и масло, все пак си знаем мястото и ежедневните проблеми. Важното е, че има светлина в тунела. Все пак инфраструктурно, като концепция и като начин на работа сме много далече от професионалния футбол. Искаме крачка по крачка да вървим напред. Така че ни чака много работа и се надявам с моето присъствие всичко това да се случи по-бързо и по-лесно", каза Красимир Балъков и благодари на ръководството, спонсорите, общината и на цялата търновска общественост за доверието и подкрепата.

Главният мениджър Балъков поясни, че субсидията от Община Велико Търново през 2017 година е била в размер на 300 000 лева, а даренията от спонсори са много повече. "Няма как да бъде и по друг начин. Така са подредени структурите в държавата, че общината дава някаква минимална помощ. Не забравяйте, че имаме голяма финансова помощ и от Българския футболен съюз от гледна точка на телевизионните права. Между 150 и 180 хиляди лева получаваме от това, че отборите участват и стигат надалече в Шампионска лига. Получаваме и около 50 000 лева под формата на материали за Детско-юношеската школа. Горе-долу сме малко под бюджета на Пирин (Благоевград), който е в размер на 2,3 млн. лева", заяви Балъков и поясни, че има изготвена маркетингова програма и ще продължават да търсят още спонсори в следващите месеци. 

Административният директор на клуба Страцимир Тинчев пък си пожела през новия сезон неизвестностите да са по-малко. Той отбеляза, че на 26 юни "Етър" стартира с подготвителен лагер в Дряново, като футболистите ще се подготвят там изцяло. Днес в 17.00 часа стартират контролните срещи.

Първият мач е с ЦСКА-София в Панчарево. На 23 юни е мачът с "Дунав" (Русе), който ще се изиграе в Трявна от 18.30 часа. На 30 юни е поредната контрола с отбора на Локомотив (София), която ще се проведе в Правец. На 4 юли "Етър" ще играят с отбора на "Несебър" в Стара Загора, на 7  юли - с отбора на Ботев (Гълъбово) в Дряново.

На 13 юли е представянето на отбора за новия сезон с всички нови състезатели и щаб на стадион "Ивайло" във Велико Търново. По всяка вероятност ще бъде от 19.00 часа, тъй като е работен ден и след работно време повече хора ще имат възможност да отидат. 

За новия сезон отборът се запазва в голяма степен. Вече са подновени изтичащите договори на футболистите Яни Пехливанов, Христо Иванов, Венци Василев, Ерик Почански и Иван Вълчанов. За още една година е подновен и договорът на младия футболист Чавдар Ивайлов. Клубът е подписал и с двама нови футболиста - Артьом Артюнин и Крум Стоянов.

Артьом Артюнин е естонски национал. Роден е на 24 януари 1990 г. в Талин. Централен защитник, висок е 190 см и тежи 86 кг. Дългогодишен футболист на елитния "Левадия" (Талин), играл е още в "Брашов" (Румъния) и "Медз" (Полша). В "Етър" идва от "Калев" (Талин). 28-годишният Артюнин има 6 мача за националния отбор на Естония (2013-2014) , като преди това - 24 мача и 3 гола за U19, 22 мача и 1 гол за U21 и 3 мача за U23 на Естония. С "Левадия" е два пъти шампион, носител на Купата и на Суперкупата на Естония.

Крум Стоянов е роден на 1 август 1991 г. и играе като ляв бек. Идва от "Динамо" (Минск). Играл е три сезона в "А" група с "Черноморец" (Бургас), преди това е бил и в "Поморие". През 2014 г. преминава в "Славия". През следващия сезон е несменяем титуляр в "Локомотив" (Пловдив), а от 2016 г. в "Ботев" (Пловдив), където също е титуляр с 38 мача и 1 гол. От януари тази година бе привлечен в "Динамо" (Минск). С "Ботев" (Пловдив) е носител на Суперкупата на България.

Засега под въпрос остават Георги Сърмов, Алиуне Бадара и Аласана Мане, но и с тримата се поддържа връзка и разговорите с тях и техните мениджъри продължават.

„Етър“ винаги стартира подготовка с двама юноши от школата. Това са Кольо Станев и централният защитник Валери Радославов, за когото Балъков заяви, че много му напомня по фигура и качества на покойния Трифон Иванов.