Апелативният съд се произнася по делото Рашев - Абаджиева
Апелативният съд се произнася по делото Рашев - Абаджиева / DarikNews.bg, архив

Великотърновският апелативен съд днес ще се произнесе по делото на бившия кмет Румен Рашев и екс главен архитект Елена Абаджиева. Вчера приключи съдебното следствие, на което четворната съдебно-техническа експертиза от Русе  представи скици, точни копия и документи, изискани от обвинението.

Съдът намери, че данните от допълнителните задачи не се разминават с представените преди заключенията, а внасят повече яснота. Систематизирано проследяват етапността на изграждането на тенис кортовете и осеметажната сграда на улица „Краков" 8. Именно заради този обект в края на април 2011 година Румен Рашев бе признат за виновен в превишаване на служебните си правомощия, облагодетелстване на частна строителна фирма и ощетяване на  Общината с близо 450 000 лева.

Обясненията  на експертите бяха прекратени по искане на Абаджиева, която определи експертизата като тенденциозна. В пледоарията си прокурорът по делото Димитър Лещаков поиска  ефективна присъда за нея и завишаване на наказанието на Румен  Рашев.

През април миналата година Окръжният съд наложи на Румен Рашев 2-годишна условна присъда, както и да заплати на общината близо 500 000 лева като вреда. По същите обвинения главният архитект на общината Елена Абаджиева бе оневинена. Процесът влезе в Апелативния съд по протест на прокуратурата, която иска затвор за Рашев и условна присъда за Абаджиева.

Съставът на въззивната инстанция се очаква да излезе със съдебен акт в 15,00 часа.