Антарктида ме научи да уважавам природата, признава полярен изследовател
Антарктида ме научи да уважавам природата, признава полярен изследовател / DarikNews.bg
Антарктида ме научи да уважавам природата, признава полярен изследовател
47891
Антарктида ме научи да уважавам природата, признава полярен изследовател
  • Антарктида ме научи да уважавам природата, признава полярен изследовател

За да изследваш Антарктида е нужен много голям оптимизъм, каза испанският полярен изследовател и писател Хавиер Качо, който представи във Велико Търново книгата си „Амундсен-Скот: дуел за Антарктида". Ако си оптимист, си способен да разрешиш всички проблеми, с които се сблъскваш на този огромен, суров и все още непознат континент, обясни Хавиер Качо. Неговата изследователска кариера вече четвърт век е свързана с Антарктида.

Ученият е член на първата испанска експедиция до Антарктида през 1986 г. и оттогава е участник в още пет научни експедиции до Ледения континент, като през последните три е ръководител на испанската полярна база. Години наред сътрудничи на антарктическата програма, член е на испанския научен комитет за изследвания на Антарктида. Наред с научната си работа, Хавиер Качо е автор и на няколко книги, свързани с Антарктида. Пред великотърновската публика той сподели емоциите си от битката със суровите условия на Южния полюс, които не прощават и най-малката грешка.

Неговата книга разказва за борбата със себе си и със стихиите, за един самотен дуел пред очите на целия свят между двама мъже - Амундсен и Скот, предприели преди 100 години най-дългия и най-опасен поход в историята. Единият щял да се върне, за да спечели, другият - за да загуби; и двамата - за да намерят славата.

Този месец се навършват 100 години откакто Амундсен и Скот стъпват на Южния полюс - подвиг, който удивлява тогавашното общество и който несъмнено ще пробуди интерес и у съвременната общественост към историята на изследователската работа на Антарктида. Навършват се и 20 години от началото на българските научни експедиции на Ледения континент.

Антарктида ме научи да уважавам природата, сподели испанският изследовател. По думите му, ако човечеството не се научи да опазва природните ресурси, ще му бъде много трудно за вбъдеще. Около 1/3 от Ледения континент е застрашен от глобалното затопляне, но няма опасност Антарктида да се разтопи и да застраши оцеляването на човечеството, каза ученият-писател.

Чуйте интервюто с Хавиер Качо в звуковия файл.