/ iStock/Getty Images
Областният кризисен щаб разпореди на свое заседание изплащането на пенсиите в областта да става при стриктно спазване на мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19, като се осигури необходимата дистанция между лицата, съобщиха от Областна администрация-Велико Търново.

127 новозаразени във Великотърновско, починаха 10 души

Губернаторът Георги Гугучков откри срещата и даде думата на зам.-директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Красимира Петрова, която предостави данни за заболеваемостта в региона.

За периода 19 август - 1 септември тя е 424,4 на 100 хил. души население (червена зона, съгласно Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2). На срещата присъстваха директорът на Областна дирекция на МВР, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните и началникът на Дирекция „Инспекция по труда“-Велико Търново.

Във връзка с предстоящото през следващата седмица извършване на пенсионни плащания в района, Областния кризисен щаб препоръча да се засили контрола. Процесът трябва да се осъществява при стриктно спазване на мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19, като се осигури необходимата дистанция между лицата, в никакъв случай не се допуска струпване на хора, следи се за правилно поставени защитни маски, осигурят се дезинфекциращи средства и др. съгласно регламентираните мерки в действащите заповеди на Министъра на здравеопазването.

Случаи на COVID-19 в две детски градини във Великотърновско

В срещата бе предоставена информация, че за периода 23-30 август от РЗИ, ОДМВР, Областната дирекция по безопасност на храните и общинските администрации е осъществен засилен контрол по спазване на въведените със заповеди на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция на територията на област Велико Търново.

Извършени са общо 533 проверки, от които 103 съвместни между отделните институции. Издадени са три предписания за отстраняване на допуснати нарушения в обекти с обществено предназначение. От служители на ОДМВР са изготвени и връчени девет протокола за предупреждение, служители на ОДБХ са извършили 39 проверки при които не са констатирани несъответствия за спазване на противоепидемичните мерки.

12 области в страната се намират в „червена“ зона

На 2 и 3 септември е създадена организация за извършване на ваксинации срещу COVID-19 на лица от малки населени места на територията на община Елена (селата Майско, Беброво, Тодювци, Дрента) и гр. Елена (по график, в определени пунктове) от два мобилни екипа (на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД и ЦСМП-Велико Търново, и на Специализирана болница за активно лечение по кардиология“-Велико Търново). Инициативата е на Община Елена, Регионална здравна инспекция и цитираните лечебни заведения.

Със Заповед №РД-01-744 от 31 август на министъра на здравеопазването е утвърден още един временен имунизационен пункт за ваксиниране срещу COVID-19 на територията на областта-Велико Търново, ул. „Георги Мамарчев“ №13 (в Хлебната къща, Самоводска чаршия).

Имунизациите ще се извършват от екипи на детското и училищно здравеопазване към Община Велико Търново. По инициатива на "Метро България" за подпомагане на ваксинационната кампания в страната, в партньорство с Министерството на здравеопазването и РЗИ, на територията на магазин "Метро" в гр. Велико Търново ще работи временен имунизационен пункт, всяка събота от 10.00 до 14.00 часа през септември (на 4, 11, 18 и 25 септември).

Денков: Решението за преустановяване на присъствените занятия ще се определя локално

Имунизациите ще се извършват от медицински екипи на МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" АД и Център за спешна медицинска помощ – Велико Търново, и на Специализирана болница за активно лечение по кардиология“.

Всеки гражданин избрал да се ваксинира в пункт на територията на "Метро" ще получи ваучер на стойност 20 лв., който може да се използва за пазаруване в магазина или да се дари за социално значима кауза в специално обозначени кутии на вход „Клиенти“ в търговския обект.