80 млади изпълнители ще пеят на Сребърна Янтра
80 млади изпълнители ще пеят на Сребърна Янтра / DarikNews.bg

80 изпълнители на възраст от 5 до 25 години ще участват в 11-тото издание на Международния фестивал „Сребърна Янтра", който ще бъде открит тази вечер във Велико Търново. Младите таланти ще се състезават в четири възрастови групи в двата фестивални дни. Всички концерти ще бъдат на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов" при свободен вход. Официалното откриване е от 18,30 часа пред театъра, а гала-концертът е в неделя от 19,00 часа, съобщи директорът на конкурса Румяна Начева.

По традиция международното жури се председателства от Силвия Кацарова, а специален гост и част от журито тази година ще бъде най-тиражираната румънска поп и денс звезда – Михай Трайстариу.

Сред дарованията, които ще излязат на сцената, са полуфиналистът в “Гласът на Италия-2013” Джузепе Скиана, Мирон Хосе Агиус от Малта – солист на лондонския мюзикъл “Уестсайдска история”, многократната солистка на Гран при от Израел Диана Юделсон, финалистката в “България търси талант” Кристина Дончева от Бургас, финалистите от “Гласът на България 2012” – Венци Кътов, Маргарита Инчева, Илияна Илиева и др. Най-малкият участник е Магдалена Димитрова от Добрич – на 5 години и 1 месец, а най-големият – италианката Клаудия Илари на 24 години и 1 месец.

Победителят в конкурса печели Гран при – красива статуетка и 1000 евро, осигурени по традиция от Ротари клуб - Велико Търново. Освен отличията за най-добро изпълнение на българска и чуждестранна песен и за комплексно представяне във всяка възрастова група, по време на гала-концерта ще бъдат раздадени и няколко специални приза. Участниците ще получат още микрофони, таблети, статуетки и дипломи.

„Сребърна Янтра” се реализира по проект съфинансиран от Община Велико Търново по Програмата за подкрепа на инициативи в областта на изкуството и културата през 2013 година. Форумът е част от събитията в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година.

Заради програмата на фестивала от 18.15 до 19.15 ч. тази вечер ще бъде затворена за движение ул. „Васил Левски" - в участъка от МДТ „Константин Кисимов" до сградата на общината. От 22.15 до 22.45 ч. за движение ще бъде затворен пл. „Цар Асен І" заради излъчването на аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина".