70-годишен албанец ще учи български език на летния семинар във ВТУ
70-годишен албанец ще учи български език на летния семинар във ВТУ / netinfo

140 души от 44 страни са заявили до момента участие в 31-я Международен летен семинар по български език и култура, който се организира от Великотърновския университет. Участниците основно са чуждестранни стипендианти на Министерството на образованието и гости на университета по линия на международните договори за сътрудничество.

Летният семинар ще се проведе от 28 юли до 17 август, като участниците могат да избират между две програми – двуседмична и триседмична, съобщи директорът на семинара доц. д-р Христо Бонджолов.

70-годишен албанец е най-възрастният участник. Абдурахим Мифтиу упражнява свободна професия, бил е сред участниците в първото издание на семинара, което е било преди около 50 години в Софийския университет.

Най-малките участници са брат и сестра от Холандия. 8-годишният Владимир и 10-годишната му кака Александра са деца от смесен българо-холандски брак, като майка им е от Горна Оряховица.

За да се запознае с българската култура и да научи български език ще пристигне и момче от Китай, което е член на Организационния комитет на Лятната олимпиада в Пекин.

Освен студенти, преподаватели и преводачи в семинарните занятия ще се включат адвокати, бизнесмени, хотелиери - изобщо хора с разнообразни професии и на различна възраст, информираха още от ръководството на семинара. Две семейства с децата си също са сред желаещите да изучават български език.

За участниците са организирани три специализирани семинара – ”История и култура на България”, „Култура и изкуство на България” и „История на българското изкуство”. Лекции на различни теми ще изнесат и преподаватели по български език и литература от Великотърновския университет.

Подготвена е и разнообразна културна програма, която включва Вечер на българския фолклор, дегустация на български вина и традиционни ястия, посещения на културно-исторически обекти в региона, екскурзии до други градове, курсове за изучаване на народни песни и танци. Поетични вечери, Вечер на интернационалната кухня и Вечер на нациите са също сред атрактивните културни прояви на семинара.