50 момичета ще се учат на лидерство в лагер Глоу
50 момичета ще се учат на лидерство в лагер Глоу / Снимка: М.Стоянова

50 момичета от цялата страна ще се съберат във Велико Търново за участие в лагер „Глоу” за обучение на жени-лидери. Те са на възраст между 14 и 18 години, от различни етноси и представят младежки организации от 21 български града, съобщи координаторът на лагер „Глоу” Мариела Георгиева.

Младите лидерки са подбрани след селекция между 300 момичета, като основните критерии са били добро владеене на английски език, активна гражданска позиция и демонстриране на лидерски качества.

Идеята за лагер "Глоу" е инициирана през 2000 г. от доброволци на Корпуса на мира. От 2004 год. организацията и домакинството се осъществяват от Европейския информационен център и Ресурсен център „Отворена врата” във Велико Търново. Основната задача на лагера е младите участнички в него да развият лидерските си умения.

Тази година той ще се проведе от 28 юли до 7 август в хотелски комплекс „Момина крепост”. Едноседмичното обучение е изцяло на английски език и се осъществява на принципа „връстници обучават връстници”. За обучители са определени 20 момичета, които са участвали в лагера от предходни години. Поканени са и гост-лектори, които ще изнесат лекции по темите: „Дискриминация и толерантност”, „ХИВ и СПИН”, „Да бъдеш жена-лидер в България”, „Антитрафик” и „Хранителни проблеми”.

В програмата на младите лидерки са включени още игри, семинарни упражнения, дискусии и прожекция на два филма. На 5 август момичетата ще организират почистване на крепостта Царевец.

Ръководител на лагера е доброволката от Корпуса на мира Олдън Лий Бърли, която от две години живее във В.Търново. 25-годишната американка ще се завърне в родината си през септември – месец преди да се проведат президентските избори в САЩ. Задължително ще гласувам, защото имам гражданска позиция, твърдо заявява Олдън Бърли.

Споделя, че българският език е много труден и дори след двегодишния си престой у нас продължава да говори на странна смесица от английски и български. Вече се е научила да прави традиционните за България баница и шопска салата.
Българските плодове и зеленчуци са много по-вкусни от американските, смее се младата лидерка. Убедена е, че след като се върне в Щатите ще запази топли чувства към Българи и българските си приятели.