/ Снимка: Дарик, архив

Великотърновският Апелативен съд потвърди изцяло присъда на Окръжен съд-Велико Търново, с която подсъдимият Антон А. И. е признат за виновен в това, че е убил двама мъже при катастрофа в Горна Оряховица. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд. Инцидентът се е случил на 13 октомври 2017 година, на ул „Отец Паисий“ в железничарския град.

Оправдаха севлиевец по обвинение за причинена смърт при катастрофа

Тогава при управление на лек автомобил „Тойота Селика“, подъсдиият нарушил правилата за движение,  като при избиране на скоростта на движение от около 72 км./ч., превишил същата, определена за движение в населено място за МПС категория В от 50 км./ч., в следствие на което напуснал пътното платно, навлязъл в левия тротоар и предизвикал настъпването на ПТП с правомерно движещите се по левия тротоар в посока автогарата пешеходци Димитър Г. Д (мъж, роден 1977г. ) и Красимир Я. Е. (мъж, роден 1997г.) и по непредпазливост причинил смъртта им, както и средна телесна повреда на возещия се в автомобила А. П. Л. (р. 2002г.)

Глобиха пиян германец, буйствал в търновски хотел

На основание  чл. 343 ал. 3, б „б“, пр. 1, вр. ал. 4, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК, вр. чл. 21, ал. 1 от ЗДвП, Окръжен съд-Велико Търново осъдил подъсдимия Антон А. И. на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, които на основание чл. 58а от НК (съкратено съдебно следствие), редуцирал с 1/3 до 3 години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 ал. 1 от НК отложил изтърпяването на наказанието с изпитателен срок от 5 години. (условно) На основание чл. 343г. от НК, лишил подсъдимия от право да управлява МПС за срок от 5 години.

Арестуваха лежащ на пътното платно пиян младеж, ухапал полицай

Срещу присъдата пред Апелативен съд-Велико Търново са подадени въззивен протест и въззивни жалби от частните обвинители, с които се оспорва размера на наложеното наказание и приложението на чл. 66 ал. 1 от НК. (отлагане изтърпяването на наложеното наказание) и е образувано ВНОХД 439/2018, разгледано в открито съдебно заседание на 28 януари 2019 година.

След извършена проверка на атакувания съдебен акт в санкционната му част, въззивният съд намира протеста и въззивните жалби за неоснователни. Решението на Апелативен съд-Велико Търново подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.