Foaie na knigata
Foaie na knigata / netinfo
С 10 хил.лв. ще бъдат купени нови книги за библиотеките в региона
400 нови книги ще бъдат представени през април в инициативата „Фоайе на книгата”, която ще се проведе във Велико Търново. "Събитията  са във времето  от Международния ден на детската книга – 2 април до Международния ден на книгата и авторското право – 23 април", съобщи директорът на библиотеката Иван Александров.
 
Първите прояви са били на 31 март, съобщи  зам.-директорът на библиотеката Калина Иванова. В Библиотечно-информационния център „Славейче“ е организиран Маратон на четенето, в който са участвали деца от детска градина „Иванка Ботева“, както и писателката Стела Михайлова. Тя е представила книгата си „Урок“. Днес „Маратонът на четенето” продължи с ученици от 1 „б“ клас от СУ „Емилиян Станев“. В проявата да се включат са поканени и бащите на децата.
 
Инициативата „Фоайе на книгата” за втора поредна година ще бъде част от програмата на Международното изложение „Културен туризъм” в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” и ще бъде официално открита на 6 април. Повече от 40 издателства се очаква да се включат в инициативата, като всяко от тях ще представи последните си книги.
 
В рамките на събитието на 12 април от 10 часа ще има Кисимови четения, посветени на 120 години от рождението на Константин Кисимов. На 19 април ще бъде представен електронният вариант на книгата на Павлина Владева „Велико Търново в калейдоскопа на времето”.
 
Сред събитията са представяне на книги  и издателства, изложба „Лицето на ромите”, среща – разговор с акад. Антон Дончев и Национална научна конференция посветена на 110 години от рождението на Емилиян Станев. На 24 април във фоайето на библиотеката ще бъде аранжирана документална изложба за Емилиян Станев „Към всичко подхождай с любов”.
 
10 хиляди лева са дарили спонсори и Министерство на културата за закупуването на 700 заглавия. „400 от тях ще бъдат за фонда на Регионална Народна библиотека „П.Р.Славейков” във Велико Търново, а останалите ще бъдат дарени на библиотеки  в региона", съобщи още Иван Александров. Идеята е чрез подобни инициативи да се обновява книжния фонд на библиотеките в областта.