RZI
RZI / netinfo
През месец март 2017 г. от дирекция „Обществено здраве” (отдел „Държавен здравен контрол”) са извършени 368 проверки в обекти с обществено предназначение, 61 проверки във връзка със стоки и дейности със значение за здравето. Издадени са 23 предписания и 4 заповеди, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

С режимно водоподаване за периода от 1 до 31 март е било село Майско – община Елена. Извършени са проверки в 19 населени места.  
 
16 са  изследваните проби питейна вода при консуматорите от централно водоснабдени населени места и обектите с ведомствени водоизточници по показатели, включени в постоянния мониторинг. 7 от тях не отговарят на  Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Нитрати са открити във водата на селата Стефан Стамболово, Иванча, Орловец, Полски Сеновец, Каранци.
 
47 случая на чревни инфекции са регистрирани през март. 30 са случаите на ентероколити. Най – много – 11 са били болните във Велико Търново. 6 случая са регистрирани в Горна Оряховица. Останалите болни са били по един в Дебелец, Долна Оряховица, Златарица, Лясковец, Павликени и селата Върбица, Писарево, Родина, Козаревец, Димча, Николаево и Лозен.  12 са случаите на ротавирусен гастроентерит.
 
По два са регистрираните случаи на вирусен хепатит тип А и вирусни менингити.