36 маймуни в старо кафене
36 маймуни в старо кафене / netinfo

Със среднощен спектакъл в старо кафене във Велико Търново Сдружението за съвременно алтернативно изкуство и култура “36 маймуни” стартира националното си турне.

Пиесата “Синята брада – надежда на жените” от немската авторка Деа Лоер ще бъде представена по нетрадиционен начин в 23.00 ч. в заведението, известно като “Малкия Интер”. В спектакъла участват трима актьори и един музикант.

Пиесата е част от дебютния проект на сдружението “ПроТекст”, фокусиран върху съвременното европейско драматургично писане. Проектът включва още три немски пиеси – “69" на Игор Бауерзима, „Грозният" на Мариус фон Майенбург и „Преди/След" на Роланд Шимелпфених.

Текстовете за първи път се превеждат на български език специално за целите на проекта. Пиесите се представят под формата на сценични четения на нетрадиционни места, съпроводени с музикални импровизации и мултимедийни прожекции.

Идеята на пърформанс-четенията е да изгради хомогенна арт среда, в която архитектурното пространство, текстът, актьорското присъствие, живото музикално изпълнение и мултимедията представляват единен организъм на естествена обвързаност между отделните елементи, обяснява Гергана Димитрова, ръководител на сдружение “36 маймуни” и един от тримата режисьори на пиесите.

Чуйте повече в звуковия файл...


Проектът “ПроТекст” вече е представян в София, Пловдив и Русе. Сред най-необичайните места на пърформансите са фитнес-зала, галерия и дори котелното помещение на Художествената академия в София.

Във Велико Търново “маймуните” са избирали между лапидариума на Археологическия музей и „Малкия Интер”.
От старата столица турнето на “36 маймуни” продължава към Варна.