32 отбора ще участват в новото футболно първенство в областта
32 отбора ще участват в новото футболно първенство в областта / netinfo

32 отбора ще участват в новото футболно първенство на област В. Търново. Вчера в хотел "Етър" бе изтеглен жребият за първия кръг в Областната и регионалната групи. Преди началото му председателят на Зоналния съвет Георги Велинов благодари на ръководителите на клубовете за работата им и заяви, че е изключително доволен, че с всяка измината година присъстващите стават все повече. "Надявам се скоро да върнем времената, в които във всяко селище имаше отбор. Футболът тук е жив и заслугата за това е ваша", обърна се към деятелите Георги Велинов. Той специално подчерта задоволството си от базата в Лесичери и поведението на ръководителите на клуба, което няма нищо общо с предишни години.

На срещата бяха и главен инспектор Стефан Николов и колегата му Йосиф Павлов- служители на "Охранителна полиция" към Областната дирекция на МВР. Николов обясни, че един полицай ще струва на отбора-домакин 32 лв. на футболна среща или по 16 лв. на час. Той предостави на ръководителите номера на мобилния си телефон и ги посъветва в случай на проблеми по стадионите да му звънят на него или на телефони 112 и 166 и да искат съдействие. Стефан Николов предупреди, че нарушителите ще бъдат издирвани и предавани на правосъдието, независимо дали на мачовете е имало полиция.

Другите варианти за охрана на двубоите са частни и общинска охранители или стюарди, назначени от кмета на населеното място и председателя на клуба, които предварително подписват декларации, че поемат отговорността за сигурността на длъжностните лица и гостуващите тимове. Георги Велинов бе категоричен, че няма да допусне ексцесии и в селища, в които няма ред на стадионите няма да има и отбори, така както се случи с Мерданя и Правда, чиито състави бяха извадени от шампионата. Деятелите бяха посъветвани да проведат срещи с шефовете на РПУ- тата по места и да договорят съвместни действия.

Областната група бе разделена на Източна и Западна, както бе и през миналата година. Всички отбори приеха това решение като положително, тъй като им спестява средства. От Лесичери и Сухиндол предложиха да се играят три полусезона, но другите не се съгласиха, заради финансово обременяване. Първенството на западната "А" група започва на 11 и 12 септември със срещите: Удар (Бяла черква)- ФК Павликени, Земеделец-Елит (Козловец)- Янтра (Полски Тръмбеш), Атлетик (Свищов)- Бъдеще (Бутово), ЦеСеКа (Лесичери)- Стрела (Ореш), Вихър (Раданово)- Бенковски (Българско Сливово) и Изгрев (Царевец)- Лозен (Сухиндол). Източната група стартира седмица по- късно с двубоите: Лозен- Ботев (Златарица), Вихър (Добри дял)- Бали (Дебелец), Росица (Поликраище)- Янтра (Драганово), ФК Килифарево- Левски (Лясковец) и Левски (Стражица)- Чумерна (Елена). Новаци в нашата четвърта дивизия са ФК Павликени и Вихър (Добри дял), от участие се отказва Аякс  (Ореш).

На 18 септември тръгва "Б" регионална група. В нея има три нови отбора, от селата Ресен, Масларево и Петко Каравелово. Имаше вариант и за 11 тим, този от Градище, но с гласуване бе отхвърлено включването му. Причината е, че селото, макар и само на три километра от Бутово, е в Плевенска област. В същото време отстои на 120 км. от Константин, Козаревец и други села от региона и деятелите не искаха да влизат в допълнителни транспортни разходи и да има почиващ отбор всеки кръг. Георги Велинов апелира към ръководителите на това ниво да не харчат пари за уреждане на мачове и постигане на призови класирания, каквито сигнали е получил през пролетта, а да ги влагат в базата и отборите си. Всеки който разполага със стадион, съблекални и финанси ще получи право да играе на по- горно ниво, независимо дали е първи или пети в крайното подреждане, категоричен бе той.

В тази група първите мачове са: Ураган (Патреш)- ФК Долна Оряховица, ФК Първомайци- Удар (Петко Каравелово), Владислав (Джулюница)- Спортист (Козаревец), Стрела (Обединение)- Рудановски- 1922 (Константин) и Масларево- Ресен.