30 фермери от великотърновско ще участват в национален протест в София
30 фермери от великотърновско ще участват в национален протест в София / netinfo

30 фермери от Великотърновска област ще участват в национален протест пред Министерството на земеделието и храните в 12.00 часа, съобщи Георги Радев, член на Управителния съвет на Асоциацията на млекопроизводителите.

Основното искане на протестиращите, които се очаква да са около 2000 души от цялата страна, ще бъде за среща с тримата лидери от управляващата коалиция.
„Да кажат ще има ли животновъдство в България или не, защото с действията си те го затриват”, коментира Георги Радев.

Според него за последните десет месеца в страната са фалирали около 20 000 ферми, заради липса на средства и субсидии. Това са малки ферми, които отглеждат от 10 до 150 крави. През август и септември във великотърновско са спрели да функционират десетина ферми, а почти всички животновъди са намалили броя на кравите.

От началото на протестите досега са изплатени субсидиите за качествено мляко само до месец март, съобщиха животновъдите. Все още не е готова идентификационната система за животните, което ще блокира усвояването на евросредства за 2009 година.

От страна на Министерството на земеделието и храните е направено предложение да бъдат изплащани 22 евро на тон по млечна квота, което според фермерите означава не повече от 4 стотинки субсидии за литър качествено мляко.