25 юли - Европейски ден за пътна безопасност
25 юли - Европейски ден за пътна безопасност / DarikNews.bg, архив

С решение на Европейската комисия 25 юли е обявен за Четвърти европейски ден за пътна безопасност. През настоящата година той е посветен на младите хора като участници в пътното движение и цели да повиши отговорността на младежите към безопасността на движението.

Велико Търново подкрепи европейската кампания, като специално изработен филм ще бъде разпространен във всички училища, младежки клубове, социални услуги за деца и младежи на територията на Общината. Целта на филма е да повиши чувствителността и отговорността на младите хора към безопасността на движението, да изиграе превантивна роля за ограничаване на пътно-транспортните произшествия с пострадали деца и младежи.

По повод на Европейския ден за пътна безопасност Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция на МВР - сектор КАТ, Център „Амалипе и доброволци от Клуб К7 и Младежкия червен кръст организират от 11.30 часа акция на кръстовището пред съда във В. Търново. На пешеходците и водачите на автомобили ще бъдат раздавани дипляни, листовки и стикери.

Пътно-транспортните произшествия са една от главните причини за високата смъртност в световен мащаб сред младите хора на възраст 10-24 г. Всяка година около 400 000 млади хора до 25 години загиват по пътищата, средно повече от 1000 души за един ден. Всеки месец в страните-членки на Европейския съюз, 500 младeжи стават жертви на пътнотранспортни произшествия.

Ежегодно на територията на Европейския съюз около 6 000 млади хора губят живота си, а 60 000 получават сериозни наранявания. В България през 2011 г. при пътно-транспортни произшествия са загинали 120 младежи и са били ранени 1895.