17 творци ще участват в третия международен пленер по живопис в Дряново
17 творци ще участват в третия международен пленер по живопис в Дряново / netinfo

Трети международен пленер по живопис се открива тази вечер в Дряново. Организатори са великотърновската галерия „Панев“ и бизнесменът Георги Вълев.

До сега, станалият традиционен арт-форум, се провеждаше в Арбанаси и в него са участвали над 35 съвременни творци на изобразителното изкуство от Франция, Русия, Беларус, Турция, Унгария и Германия.

Тазгодишното издание ще продължи до 18 май и ще завърши със заключителна изложба на участниците в хотел „Премиер“ във Велико Търново.

В пленера участват 17 художници и скулптори от седем страни – България, Турция, Молдова, Ирак, Кувейт, Румъния и Словакия. Сред българските творци са Панчо Панев от София, Михаела Иванова от Пловдив, Петя Папазова от Варна и Светлозар Чилингиров от Шумен.

Галерия "Панев" е открита през март 1999 г. В нея се предлагат основно картини на сем. Паневи. Посетителите могат да видят пейзажи на Иваничка Панева от Велико Търново и други красиви кътчета на България.

Жанровото и тематично разнообразие на Христо Панев може да се сравни с най-добрите образци на нашата фрескова живопис. В галерията са изложени неговите поетични рисунки, графики и акварели, както и съвременното модерно, знаково изкуство на Габриел Панев.

Освен постоянното изложение в собствената им галерия във Велико Търново сем. Паневи, веднъж на няколко месеца правят нови изложби у нас и в чужбина.