16 души се обучават за планински водачи в Елена
16 души се обучават за планински водачи в Елена / снимка: БГНЕС, архив

16 безработни започват подготовка за планински водачи в Елена по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", схема „Развитие". Те отговарят на изискванията и условията за включване в програмата - регистрация в бюрото по труда и минимално завършено средно образование. Курсът на обучение е с продължителност четири месеца - до средата на ноември тази година. В учебния процес са предвидени 600 учебни часа, от които 128 ч. теория и 472 ч. практика.

Темите и дисциплините, които ще бъдат обект на подготовка са: оказване на първа помощ в планината, тактика за планинско спасяване, топография, метеорология, ориентиране, начини за движение по карта в открита и закрита местност, опасности в планината.

Кандидатите за планински водачи ще преминат обучение за определяне посоката на света по Слънцето, Луната, звездите, по карта и компас. Ще имат уроци по лекарска помощ и транспортиране на пострадал, движение по азимут, планиране на маршрути, хранене, приготвяне на храни и напитки, специализирана физическа подготовка.

Преподаватели по занятията ще бъдат Стоян Димитров - планински спасител и секретар на ТД „Чумерна 1901", Кристина Василева - планински водач и специалист в Туристическия информационен център в Елена, Соня Гавраилова - планински водач, инж. Красимир Стойков и планинските спасители Иван Мирянов и Георги Тодоров.

След приключване на обучението кандидатите ще получат удостоверение за успешно завършен курс за планински водач. Те ще бъдат назначени на длъжността на минимална работна заплата за срок от 9 месеца.