16 059 ученици са преминали през Центъра за кариерно ориентиране
16 059 ученици са преминали през Центъра за кариерно ориентиране / Дарик нюз
16 059 ученици са преминали през Центъра за кариерно ориентиране
72369
16 059 ученици са преминали през Центъра за кариерно ориентиране
  • 16 059 ученици са преминали през Центъра за кариерно ориентиране

16 059 ученици от 71 училища от Великотърновска област са преминали през Центъра за кариерно ориентиране в старата столица. Той отвори врата преди година и половина по проект на Министерството на образованието по Оперативна програма Регионално развитие. Помещава се в сградата на Професионалната гимназия по сградостроителство “Колю Фичето” и в него работят петима специалисти и директор. Днес центърът бе официално открит в присъствието на началника на Регионалния инспекторат на образованието инж. Розалия Личева, директора на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” в Община В. Търново Пенка Игнатова, директора на Бюрото по труда Обрешко Нечев, експерти и много ученици.

Центърът работи по кариерното ориентиране в системата на училищното образование с ученици от 1 до 12 клас. Кариерните консултанти провеждат интервюта и събеседвания с децата, за да им помогнат в избора на подходящо средно или висше училище. На тяхно разположение са зали за информиране, за индивидуални консултации и за групова работа.

„Проектът имаше няколко основни задачи, като една от тях е да се наваксат пропуските в образователната система по отношение на професионалното и кариерно ориентиране на децата и младежите. Затова центърът работи с индикатори колко ученици са ориентирани за възможностите, които имат пред себе си”, разказа инж. Розалия Личева.

Чуйте я в звуковия файл.