15 години великотърновец покорява световните оперни сцени
15 години великотърновец покорява световните оперни сцени / снимки: личен архив
15 години великотърновец покорява световните оперни сцени
70252
15 години великотърновец покорява световните оперни сцени
  • 15 години великотърновец покорява световните оперни сцени

Великотърновецът Христофор Йонов разнася славата на България по световните оперни сцени. Българският тенор живее и работи във Виена от близо 15 години, но нито за миг не е забравил родния си град и публика. Той е завършил Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров”  в класа на Валери Попова и Маестро Михаил Ангелов. С пълно отличие завършва класовете за опера и оперета на Виенската консерватория.

Заслужава високи оценки в работата си с едни от най-добрите Росиниеви тенори на нашето време Франциско Арайза и Раул Гименез, специализира интерпретация при Маестро Фабио Луизи и актьорско майсторство при Ото Шенк. Още по време на следването си в София Христофор Йонов е ангажиран като солист в Русенската опера, където прави своя оперен дебют с ролята на Марио Каварадоси в „Тоска”. Цялата опера разучава само за четири дни, което е своебразен рекорд за подготовка на спектакъл.

През 2000 г. Йонов се премества да живее във Виена. Конкуренцията извън България е огромна, споделя тенорът. Самият той се е явявал на кастинги заедно с още 200- 300 тенори и които продължават по няколко дни. Освен изпълнителски данни трябва да притежаваш и много други комплексни качества, за да пробиеш на международната сцена, споделя великотърновецът. Формулата за успех според него е 99% труд, 1% талант и много късмет.

Христофор Йонов е изпълнил досега над 30 централни роли в известни опери. Като най-трудна от вокална гледна точка определя партията на Граф Ори от Росини, която е много висока за всеки тенори, поради което се изпълнява много рядко. Цялата партитура е около 500 страници. Преди две години за фестивала “Виенско оперетно лято” дори му се налага да взима уроци по кунг фу, тъй като поверената му роля изисквала и изпълнение на бойни хватки на сцената. Ролята, която винаги е искал да изпее, но досега не е имал тази възможност заради спецификата на гласа, е вердиевият Отело.

15 години великотърновец покорява световните оперни сцени
netinfo

Сънят е много важен за един певец, а така също здравословният начин на живот, за да бъде гласът му винаги във форма, разкрива Йонов. Признава обаче, че не полага специални грижи за гласа си. Когато не се налага да разучава поредната оперна роля, се разтоварва с рок, обича да слуша и хеви метъл. Като ученик дори е пял в младежка хеви метъл банда.

Оперният певец споделя, че се чувства удовлетворен от работата си. Обича родния си град и когато няма ангажименти по световните сцени винаги бърза да се прибере във В. Търново. За съжаление досега е имал само една среща с великотърновската публика – преди две години заедно със сестра си - сопраното Ива Йонова. Двамата са своеобразен феномен в оперните среди, тъй като са единствената двойка брат и сестра, които пеят заедно на сцената.

В момента Христофор Йонов подготвя следващото си участие, което ще бъде през лятото в Южна Африка с операта “Риголето” на Верди, където ще изпълнява ролята на Херцога. Предстоят му и концерти в Белгия и Виена.

Цялото интервю с Христофор Йонов може да чуете в звуковия файл.

15 години великотърновец покорява световните оперни сцени
netinfo