14-годишните етърки втори в България
14-годишните етърки втори в България / Дарик нюз

14-годишните хандбалистки на "Етър-64" се класираха на второ място на Държавното първенство по хандбал, провело се във В. Търново. В препъни камък за възпитатичките на Зоя Стефанова се превърна"Шугър" (Плевен), победил ги два пъти в ДКС "В. Левски".

Етърки загубиха на старта от същия съперник с 20:13, като първата част бе напълно равностойна 9:9. След поражението великотърновските момичета показаха характер и записаха три победи изпратили ги в решителния мач за титлата. "Виолетовите" удариха последователно "Ники-спорт" (Сливница) 21:17 и ХК "Павликени" 19:13 в групата, а на полуфинала преодоляха "Бъки" с 21:15 (9:8). В този двубой домакините дръпнаха с 6:1 в началните минути, след това габровки успяха да стигнат до 12:12, но това бе всичко и трябваше да преглътнат поражението.

В спора за златото плевенчанки отново стигнаха до успех със седим гола разлика, като този път биха със 17:10 (10:5). Най-силно от "Етър-64" се представи вратарката Ивона Петкова, отличила се страхотни спасявания.

Другият тим от региона в предварителната група на "Етър-64"-ХК "Павликени", падна от "Ники-спорт" с 31:19 и от "Шугър" с 30:16 и влезе в потока за определяне местата от пето до осмо. Там спечели два мача и се класира на пето място.

Свищовският "Нове-99" не успя да преодолее липсата на болния си пивот и остана четвърти. Както етърки така и момичетата от крайдунавският град претърпяха поражения в първата и последната си среща от финалите от един и същ съперник. В началото на турнира "Нове- 99" загуби от "Бъки" с 22:20, но после отнесе  "В. Левски" (Нови Пазар) 29:13 и пречупи ХК "Панагюрище" с 18:16. На полуфинала свищовлийки бяха спрени от Шугър" с 24:21, а за бронза отново срещнаха "Бъки" и отстъпиха в изключително оспорван двубой с 19:18.

Президентът на Федерацията Светломир Гоцов и заместникът му Атанас Атанасов наградиха отборите. За най-добър вратар бе избрана Ивона Петкова, за най-полезен състезател- Кристина Христова от „Нове", а голмайстор със 76 попадения стана Елизабет Оморегие от "Шугър". Три етърки попаднаха в идеалната седмица на турнира. Освен Ивон Петкова в нея бяха избрани Първолета Димова- крило и Кристина Стефанова- разпределител. Освен тях със сребърни медали се окичиха още Ивон Михайлова, Габриела Янкова, Мария Спиридонова, Даница Попова, Ивет Петрова, Антония Игнатова, Мая Йорданова, Росина Пашова и Габриела Николова.