13 постижения във ВТУ за изминалите две години
13 постижения във ВТУ за изминалите две години / DarikNews.bg, архив
13 постижения във ВТУ за изминалите две години
64289
13 постижения във ВТУ за изминалите две години
  • 13 постижения във ВТУ за изминалите две години

Великотърновският университет получи възможно най-дългия срок за акредитиране - шест години с оценка 9.4, съобщи ректорът проф. Пламен Легкоступ. Според новите правила на акредитационната комисия, оценяването става по десетобалната система и най-добрите университети влизат в скалата от 9 до 10. Тази оценка дава всички екстри на вуза, включително и правото да обучава 15 000 студенти, посочи проф. Легкоступ.

Акредитацията е сред 13-те постижения, които ректорът отчете за първите две години от управленския си мандат. Като втори успех той посочи  честването на 50-годишния юбилей на Търновската Алма матер. На тържествата присъстваха 120 гости от 24 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. 27 души бяха удостоени с юбилеен медал, а 111 - с юбилейна грамота, каза проф. Легкоступ.

ВТУ е преминал успешно и през външния надзорен одит на Системата за управление на качеството и е получил отново сертификат за стандарт ISO 9001:2008. През последните две години висшето училище си и има омбудсман в лицето на доц. Владимир Попов.

Чуйте още от проф. Легкоступ в звуковия файл.

През периода е оптимизирано използването на сградния фонд. Завършен е първият етап за подобряване на енергийната ефективност на 7-и блок в Ректората. Приключен е ремонтът на Спортната зала и се планира подобряване на енергийната ефективност на сградата на Факултета по изобразително изкуство. Въведено е онлайн кандидатстване. По линия на евроинтеграцията ВТУ работи по осем програми и реализира 22 проекта. През отчетния период са сключени седем нови договора за двустранно сътрудничество,  в процес на сключване са още осем договора, отбеляза проф. Легкоступ.

В университета работят пет нови центъра - за трансгранични изследвания, за етнология и културна антропология, за геоархеология и прогнозно археологическо моделиране, Научноизследователски център за изкуствата и Център за изследване на комунизма. Великотърновският вуз стана и вторият в страната, в който беше създаден институт „Конфуций", а до края на мандата ще бъдат отворени още два нови института -  по българистика и по геоархеология и прогнозно археологическо моделиране, обяви ректорът.

2 143 540 лв. са изплатени по проект „Студентски стипендии и награди", отчете още проф. Пламен Легкоступ. Обособено е ново административно звено „Управление на проекти", което ще координира дейностите между  проектите, изпълнявани от университета.