13 паралелки без ученици е окончателната равносметка
13 паралелки без ученици е окончателната равносметка / netinfo
816 са записани ученици след третото класиране за паралелките след седми клас.
След всички записвания и класирания свободни остават 129 места.
От обявени 45 паралелки след седми клас 13 не успяха да бъдат запълнени.
В някои от вече сформираните паралелки продължава да има свободни места. Записвания в тях могат да бъдат направени до10 август за кандидатите, които по една или друга причина са изпуснали сроковете за записване. До тогава директорите ще правят класирания самостоятелно, ако има кандидати.
Резултатите от изпитите могат да бъдат отчетени като добри, каза началникът на
на регионалния инспекторат във В. Търново Зоя Комитова. Като пример тя посочи двойките по математика, които през тази година са 34, а преди три години са били 300. Двойки пък по български език няма. Според експертите това показва добро качество на обучението в училище, а отпадането на паралелки се дължи изключително на демографския срив.
Резулатите от изпитите след седми клас обаче категорично показват и кои паралелки не са предпочитани.
Необходимо е ръководствата на училищата внимателно да обмислят какви паралелки предлагат на кандидатите и да анализират дали те ще бъде предпочетени, каза Зоя Комитова.
Най-много - 29 ученици, са записани в паралелки на Езикова гимназия, най-малко – 18 ученици, в единствената паралелка след 7 клас в Хуманителна гимназия и в паралелката „Математика с немски език” в Природо-математическата гимназия.
Паралелките, за които не се намериха ученици, са „Български език и литература с английски език, история и география” и „Български език и литература с английски, испански език и история” в Хуманитарна гимназия, „Застрахователно и осигурително дело” с английски и немски език в Старопрестолната гимназия по икономика, „Телекомуникационни системи” в Професионалната гимназия по електроника „Ал.Попов”, „Моден дизайн” в Професионалната гимназия по моден дизайн, „Химия и опазване на околната среда в Природо-математическата гимназия, „Хореография” в СОУ „Ем.Станев”, „Информационни технологии” в училище „Вела Благоева”, „Физическо възпитание и спорт” в училище „Г.С. Раковски” и „Руски с английски език” в Езикова гимназия.

В Горна Оряховица без паралелки „Немски език”и „Биология и здравно образование” остава училище „Георги Измирлиев”, а в училище „Вичо Грънчаров” се закрива паралелка „Информатика”.

Интервю със Зоя Комитова чуйте в прикачения файл.