10 500 души са участвали в „Движи се и победи” за десет години
10 500 души са участвали в „Движи се и победи” за десет години / Дарик нюз
10 500 души са участвали в „Движи се и победи” за десет години
32878
10 500 души са участвали в „Движи се и победи” за десет години
  • 10 500 души са участвали в „Движи се и победи” за десет години

 

18  кампании с 10 500 участници са проведени от старта на инициативата за повишавана на двигателната активност „Движи се и победи", който бе поставен точно преди десет години на 23 септември.

За юбилея се събраха организаторите на единствената по рода си кампания в страната. През десетте години създателите и - Обществена коалиция за здраве и Съвета на здравна програма „Синди", са подпомагани от Община В. Търново, Младежки дом, Туристическо  дружество Трапезица и РИОКОЗ. Кампанията „Движи се и победи" се провежда всяка година в два етапа - пролетен и есен. Всеки етап включва три туристически маршрута в околностите на Велико Търново.

От 2007 година в кампанията се включват и общините Горна Оряховица и Лясковец.

Равносметката показва, че най-много хора участват в кампанията, за да бъдат сред природата, на второ място е посочен мотива за добра физическа форма, на трето място - общуването с приятели, и едва на последно - да се спечели награда.

В рамките на кампанията са обходени екопътеки до парк Ксилифор, манастира „Св. Св. Петър и Павел", манастир „Света Троица", Преображенски манастир, хижа Божур, язовир Бижев дол, местността Сини вир, село Арбанаси и село Малки чифлик.

В парк Ксилифор се провеждат спортно - туристически празници, в които се организират различни центрове на предизвикателтвата - щафетни игри, колокрос, катерене, стрелба с лък.

От 2006 година голямата награда е велосипед. Другите награди са за най-малък и най-възрастен участник, за семейство и за непушач. Предвидени са отличия и за най-атрактивен участник, както и шест награди за различни възрастови групи.

Какви са своеобразните рекорди на кампанията чуйте в прикачения файл.

  

Поредният етап от кампанията „Движи се и победи" ще се проведе в периода 25 септември - 16 октомври.

Първият маршрут - на 25 септември, е до Ксилифор.

Вторият маршрут - на 9 октомври, ще бъде преодолян за пръв път. Той ще започне от Беляковец и ще приключи на Преображенския манастир.

Третият маршрут - на 16 октомври, е с начало му с. Присово, а финалната му точка е Ксилифор, където ще бъдат засадени десет дръвчета. Тъй като маршрутът е по-тежък и продължителен, малките участници в похода ще се включат на по-късен етап в него при разклона за село Малки чифлик.