1 тон бира, безалкохолни напитки и футболни топки за публиката на бенeфиса
1 тон бира, безалкохолни напитки и футболни топки за публиката на бенeфиса / netinfo

Героите от славното американско лято на 1994 година ще се съберат отново. Днес е дългоочаквания бенефис на петимата великотърновци в състава на България, спечелил бронзовите медали на Световното първенство в САЩ.

Футболното шоу в чест на Красимир Балъков, Трифон Иванов, Бончо Генчев, Цанко Цветанов и Илиян Киряков е от 17,00 часа на стадион “Ивайло”. Организаторите от община В. Търново очакват поне 15 000 зрители по трибуните за които са осигурили освен безплатния вход - един тон наливна бира от “Болярка” и голямо количество безалкохолни напитки от “Агрима”. Със специално закупените пиротехнически ефекти, фен-клуба ще създаде латиноатмосфера.

Петимата великотърновски футболисти ще влязат на стадион „Ивайло” с германска каляска от 19- ти век. След това ще изпратят по една топка в трибуните и ще бъдат наградени от община В. Търново и още 8 институции.

Духови оркестри, изпълнители от студио “Румина” и мажоретки ще се грижат за настроението на публиката до началото на мача в 18, 00 часа. Един срещу друг ще застанат националният отбор на България от 1994 година и шампионският състав на “Етър” от 1991 година. 22- ата футболисти ще бъдат изведени от 22 деца облечени в екипи във виолетово и в националните цветове.

Вчера председателят на Зоналния съвет на БФС във В. Търново Георги Велинов докара от София екипите на футболистите. Комплектите са от по 23 екипа, тъй като в САЩ единствено българският тим бе с 23- ма състезатели, заради допълнителната повиквателна на вратаря Димитър Попов. Сега той е зад Океана и няма да пристигне.

Срещата ще пропусне тогавашният капитан на тима и настоящ президент на БФС Борислав Михайлов, който е на конгрес на ФИФА. Здравословни причини ще оставят извън терена Наско Сираков и Пламен Николов, а Петър Александров е зает с швейцарския си отбор. В последния момент ще стане ясно дали ще се прибере Красимир Балъков, който води преговори с ръководството на “Санкт Гален”, след изпадането на тима.

В случай, че се върне Краси Балъков заедно с Трифон Иванов, Бончо Генчев, Цанко Цветанов и Илиян Киряков ще играе за отбора на Димитър Пенев през първото полувреме. След почивката те трябва да облекат виолетовия екип.
Начело на великотърновците ще бъде наставникът спечелил единствената титла в историята на тима Георги Василев. За отбора на “Етър” ще поиграят и синовете на Бончо Генчев, както и племенниците на Красимир Балъков - Антоний и на Илиян Киряков - Иван.

Покани за бенефисния мач са изпратени до президента на България Георги Първанов, до Министерски съвет, Народното събрание, председателите на ДАМС и БОК Весела Лечева и Стефка Костадинова, шефовете на Профилигата и Аматьорската лига, столичния кмет Бойко Борисов и други градоначалници свързани с футбола.