1 800 тона пясък и 200 тона сол за пътното поддържане през зимата
1 800 тона пясък и 200 тона сол за пътното поддържане през зимата / netinfo

1 087 000 лева е изразходвала община В. Търново през миналия отоплителен сезон за учебните заведения.

495 000 лева са похарчени за дизелово гориво, 231 500 лева за природен газ, 351 500 лева за парно, 8 500 лева за твърдо гориво, става ясно от отчета на Администрацията пред Общинския съвет.

На днешната сесия местният парламент прие информация за зимната подготовка за предстоящия сезон.

Според нея всички училища, детски градини и социални домове на територията на Общината са снабдени с горива. В случай на аварии има подготвен финансов резерв и готовност за отстраняването им.

Готови са и проектите за подмяна на отоплителните котли в Хуманитарна гимназия и в някои детски градини от дизелови на газови. Автобусите и микробусите с които пътуват учениците от по- малките населени места са оборудвани според изискванията за движение през зимния сезон.

Според администрацията уличната и общинската пътна мрежи са подготвени за зимни условия. Общата им дължина е 323 километра. Уличната мрежа, която е с дължина 92 км. ще бъде поддържана от фирма “Титан”, като денонощните дежурства на хора и техника започват на 15 ноември.

До началото на зимния сезон ще бъдат осигурени 1 800 тона пясък и 200 тона промишлена сол за обработка на улиците. 12 снегорина, пет пясъкоразпръзквача, фадрома и челен товарач ще разчистват В. Търново от падналия сняг.

Първостепенните улици с обща дължина 50 км. трябва да бъдат проходими до 12- ят час след началото на снеговалежите, като времето за главните улици е 120 минути, е записано в договора с Титан за зимното поддържане. Второстепенните улици ще бъдат разчистване до 24- ят час след падането на снега.

В ход е и процедурата за определяне на изпълнител на зимното поддържане на общинската пътна мрежа с дължина 231 км., според Закона за обществените поръчки. Отпуснати са необходимите средства и за подготовка за зимните месеци на всички села в Общината.