Звук и цвят завършва с изложба в галерия Юка
Звук и цвят завършва с изложба в галерия Юка / netinfo
Тази вечер във варненската галерия “Юка” в 19.00 ще бъде открита изложбата от творбите от пленера на Дарик радио “Звук и цвят”. След което Пленер 2006 вече ще бъде история – част от осемгодишната история на звучно-цветния артфорум на единствената българска медия, ангажирала се с подобно начинание.

Платната вече са подредени, някои от тях още съхнат. Внушението, уверявам ви, е уникално. Тази година изложбата е магическа. Обяснявам си го с особените отношения и атмосфера, на които станах свидетел в х-л “Магнолия”, с любовта между някои от участниците, която е намерила място и в творбите им. И с дългите красиви вечери, които им се случиха през последната седмица. Ако сте почитател на изобразителното изкуство, непременно трябва да видите резултата от пленер 2006, а ако не сте – може би точно тази изложба ще ви направи фен...

Знаете, трудно е да се разказват картини, но аз все пак ще опитам.... Отлитащо щъркелово ято, което се пренарежда в небето, танцувайки – нарисувано от Веско Велев, оптимистични интерпретации на чувствата, които е изпитал Георги Ковачев. Още ята - в ъгъла на душата и на картината на Стефан Божков. Портрет на Йерунимос Бош-ков – с намигване от Ришард Кайзер, Черно море – пренаселено – от Малгожата Дмитрук. Смели замахвания по платното в много нюанси на черното от македонеца Нове Франговски. Нежните ръчни хартии на Недко Недков, прекрасните акварели на Севда Потурлян, навяващи много спомени, Гларусите на Надежда Кутева, традиционната живопис на Валери Чакалов, живописният дует на Велико Маринчевски и Ирма Водева, както и дебютът с масло на Петринел Гочев – Пигмалион – за творбата, в която авторът се влюбва... и я прави по-съвършена - в момента, преди да й даде живот. Режисьорът-художник Петринел Гочев сподели, че се чувства щастлив, че точно на пленера на Дарик е сложил началото на този свой своеобразен нов период – маслената живопис. А македонецът Нове Франговски каза, че в България се чувства “повече от дома”.

Пленерът “Звук и цвят” оправда името си.

Впечатлена съм не само от начина, по който твориха участниците, а и от начина, по който се забавляваха..... Македонски, български, полски, унгарски, руски песни се пяха във вечерите в хотел “Магнолия”, салса изпълваше нощите – истинска артистична атмосфера.

И.... звуците се превърнаха в цветове. Жълтите пластмасови гривни – символ иначе на “Ол Инклузив” обслужването, се превърнаха в обединяващ аксесоар, в символ на разпознаваемост и обща цел. “Ол Инклузив” означава “Всичко включено”... Ако помислим върху този комерсиален иначе термин, неминуемо ще стигнем до извода, че пленерът на Дарик включва всичко – звуци, светлина, цветове, неповторими образи, отношения, усещания...

Спирам до тук. В галерия “Юка” ще намерите останалото.

Но... Всичко включено тепърва предстои....