Жители на Галата скочиха срещу застрояването на плажа
Жители на Галата скочиха срещу застрояването на плажа / Dariknews.bg, архив

Жители на варненския квартал “Галата” протестираха срещу започналата сеч в защитена местност и построяването на заведение на плажа.  В района живеят няколко защитени  морски видове и птици, като хората твърдят, че строителството е започнало без разрешение.

Вече са изсечени жасминови храсти и акациеви дървета, за да се разчисти място за строежа на заведение, информира БНТ. "Ако то бъде построено, ще изчезнат  делфините, водните костенурки и видрите вписани в Червената книга на България. С тази сеч се унищожава флората на мястото. Говорихме с човека, но той каза, че му пречела на гледката”, обясни Ангел Русев.

Защитниците на последния спокоен плаж близо до Варна казват, че тук по-скоро има нужда от спасител, отколкото от заведение. Те смятат, че печалбата от заведението ще е много по-малка от щетите, които то ще нанесе. “Аз живея в „Аспарухово” и идвам всеки ден до „Галата”, защото няма заведения. Според мен хората, които идват на плажа, го правят точно заради това”, сподели Деян Димитров.

Протестиращите са подали сигнали до  екоинспекцията, “Зелени Балкани” и регионалната здравна инспекция. Уведомили са и районното кметство.