Жилища за бедни обещава БСП, не било предизборно
Жилища за бедни обещава БСП, не било предизборно / netinfo
Сериозни инвестиции в социалната политика и инфраструктурата на Варна обеща градският лидер на БСП и председател на общинския съвет Борислав Гуцанов. Част от проектите ще стартират следващата година, а други трябва да приключат дотогава. Те обаче не трябва да се тълкуват като предизборни ходове, смята Гуцанов.

Строителството на общински жилища за социално слаби варненци е сред идеите, които възнамеряват да лансират социалистите пред колегите си в местния парламент. Те предлагат три варианта за изграждането им – чрез публично-частно партньорство, с финансиране изцяло от общинския бюджет, като изпълнител ще бъде фирмата „Жилфонд”, или чрез обявяване на общински терени на търгове, като в замяна инвеститорът ще получава половината апартаменти. Парцелите, на които може да стартира строителството на общински жилища, вече са определени и само в район „Приморски” те са 20. Заради дългите процедури при избор на инвеститори и изпълнители, не може да се прогнозира кога апартаментите ще бъдат завършени.

По-конкретни срокове даде Борислав Гуцанов за започването и завършването на инфраструктурни проекти, които също са сред приоритетите на БСП. До средата на следващата година, когато се очаква да бъде направена първа копка на новото пристанище, трябва да приключи разширяването на ул.”Девня”. Строителството на ново крило на онкоболницата в „Аспарухово” ще стартира в близките седмици и трябва да приключи до идната пролет. Първи копки през 2009 г. ще бъдат направени на общинска АГ болница и подлеза на ул.„27 юли”, който ще поеме част от трафика от ул.”Шипка”.

Въпросите с министерството на отбраната за собствеността на земята в Морската градина, където трябва да бъде новата Зоологическа градина, трябва да бъдат изчистени до края на следващата година. Дотогава трябва да бъдат обезщетени и физическите лица, чиито имоти ще бъдат отчуждени заради бъдещото разширяване на бул.”Цар освободител” от ВиК до кръстовището бул.”Христо Смирненски”. Пътят ще е готов най-рано през 2011 г.

Сред другите приоритети на БСП са заделяне на повече средства в следващия бюджет за облагородяване на междублоковите пространства и спортните площадки. За тях „червените” съветници ще настояват да бъдат отделени между 10 и 15 млн. лв., добави Гуцанов.

За ново ръководство на градския съвет и негов председател ще гласува БСП-Варна. Партийната конференция е насрочена за 8 ноември.