Жесток отцеубиец получи 17-годишна присъда
Жесток отцеубиец получи 17-годишна присъда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Върховният касационен съд потвърди 17-годишната присъда на Вангел Димитров, убил преди 2 години във Варна по особено мъчителен начин и с особена жестокост 63-годишния си баща Николай.

Пресслужбата на съда припомня, че в началото на юни миналата година Варненският окръжен съд (ВОС) за първи път призна вината на 39-годишния мъж затова, че през февруари 2013 година, при условията на опасен рецидив и с особена жестокост умишлено убил баща си.

Няколко месеца преди това Вангел излязъл от затвора и заживял в дома на родителите си. Той е осъждан два пъти за тежки престъпления - блудство и за грабеж. Често се карал с баща си, особено след употреба на алкохол. На 9-ти срещу 10 февруари 2013 година баща и син отново седнали да пият заедно и скандалът между тях ескалирал в бой. Вангел заудрял баща си с юмруци в главата и след като го повалил на пода продължил побоя с ритници. Видял, че е в безпомощно състояние и го отнесъл в леглото му. 2 дни по-късно потърсил съседката, за да й каже, че намерил баща си пребит пред входната врата. Медицински екип установил, че обезобразеният от ударите в главата мъж с тежка черепно-мозъчно травма вече е неадекватен и е изпаднал в кома. Без да дойде в съзнание Николай Димитров починал 18 дни по-късно в МБАЛ „Св.Анна“ във Варна.

В началото на юни 2014 година, при условията на съкратено съдебно следствие, с разпит на посочени от страните свидетели, ВОС осъди Вангел Димитров на 17 години затвор при строг режим. Първата съдебна инстанция е възприела частичните самопризнания на подсъдимия като смекчаващи вината обстоятелства. Като такива са отчетени и свидетелствата, че убитият системно е упражнявал физически тормоз над семейството си. След решението и на третата съдебна инстанция, 17-годишната присъда на Вангел Димитров вече е приведена в изпълнение в Затвора Варна.