Женско царство в общината
Женско царство в общината / netinfo
34 процента от работодателите във Варна са жени, които ръководят половината бизнес в града, заяви Йорданка Ненчева – председател на асоциацията “Да съхраним жената”. Въпреки, че нежният пол представлява над 50 процента от населението в морската столица, все още съществува дискриминация по отношение на заплащането на жените, което в някои сектори е с до 30 процента по-ниско в сравнение на това на мъжете. За да градят кариера, жените понасят много повече жертви и заплащат висока цена, тъй като от тях се очаква да бъдат биднес дами, добри майки и съпруги, коментира Ненчева.

57,14 процента от ръководството в общинската администрация във Варна се състои от жени, съобщи доц. Борислав Борисов – зам. кмет по финансите. Според него те трябва да бъдат насърчавани и затова Варна ще предложи домакинство на второто издание на Международния форум “Подкрепа на женското предприемачество” през септември догодина.

Тагодишното първо издание ще се проведе в края на този месец в Пловдив и София. На него ще обменят опит бизнесдами от 8 страни. Целта е те да създадат връзки помежду си за помощ и сътрудничество. Главен инициатор на форума е Асоциацията на жените-предприемачки в България – Селена, чиито създател е Елда Леттиери – бизнесдама от Италия. Нейната основна цел е да се засили икономическото сътрудничество между българските и италиански предприемачи, както и тези от други страни, да се стимулира женското предприемачество чрез стимули, необходими за посрещането на нови предизвикателства, свързани с работната заетост и икономиката.

Форумът е подкрепен от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Министерствата на икономиката и енергетиката на България и Италия, Министерството на външните работи и други европейски организации.