Здравният министър: Варна с линеен  ускорител до 7-8 месеца
Здравният министър: Варна с линеен ускорител до 7-8 месеца / netinfo
До 7 - 8 месеца Варна може да се сдобие с дългочаквания линеен ускорител. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев по време на посещението си в морската столица.

Скъпоструващата апаратура /около 5 млн евро/ трябва да осигури лъчева терапия на онкоболните в региона. От здравното министерство са поръчали два подобни апарата – по един за София и Варна. За закупуването им се търси заем от Световната банка, посочи министър Желев. Община Варна пък се ангажира да построи специален бункер, в който да се помещава апаратурата. До края на годината във Варна ще бъде осигурена и модерна апаратура, която ще даде възможност за затваряне на цикъла от диагностика и лечение на онкоболните в цяла Източна България, обяви здравният министър.

Варненският тубдиспансер най-вероятно ще мине към състава на МБАЛ “Света Марина”, а министерството ще се погрижи за финасиране на диспансеризацията на пациентите, разкри още д-р Евгений Желев.

“Варна няма проблем със здравеопазването. Неслучайно през последните 3 години здравното министерство е инвестирало в местните здравни заведения около 19 млн лева, предимно за реконструкции и нова апаратура”, заяви министър Желев. По-рано днес той присъства на откриването на магнитно-резонансна апаратура в МБАЛ "Св. Марина".