Здравната книжка - за кого е необходима?
Здравната книжка - за кого е необходима? / netinfo
През февруари тази година инспекторите от РИОКОЗ засичат случай на салмонелоза в централен варненски ресторант. Носителят на опасния вирус е бил работник в ресторанта. При последвалата задължителна проверка в заведението се установява, че петима от работещите там са с фалшиви здравни книжки. И петимата са глобени с по 200 лева.

Не сме Ви информирали за този случай, тъй като и медиите не бяхме информирани тогава. Спестяваме и името на ресторанта, тъй като случаят има давност и за тези два месеца със сигурност там са взети необходимите санитарни мерки.

Репортажът в звуковия файл е за здравните книжки, а не за този потулен скандал.

Туристическият сезон започва. Все още съществува проблемът с кадрите и едва ли ще бъде решен тази година. А за хората, които вече са се решили да започнат работа в туристическия бранш, си има правила. Едното от тях е заверена от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве здравна книжка. Важно е обаче да знаете, че здравна книжка ви трябва само за определени професии. Кой трябва да си прави вирусологични изследвания и за кого това не е необходимо? Чуйте...