Здравната каса: Не пътувайте в чужбина без Европейска здравноосигурителна карта
Здравната каса: Не пътувайте в чужбина без Европейска здравноосигурителна карта / netinfo

Пътуващите в чужбина да не тръгват без Европейска здравноосигурителна карта. Това препоръчват от Районната здравнa каса /РЗОК/. Ако се нуждаете от медицинска помощ при пътуванията си в чужбина, единственият документ, който може да удостовери, че имате непрекъснати здравни осигуровки, е именно Европейската здравноосигурителна карта. Тя се издава за две седмици. За работещите здравната карта е валидна една година, а за пенсионерите по възраст – 10 години.

Във Варна заявленията се купуват и подават на ул. “Сава” №2. Работното време на служителите там е всеки работен ден от 8 до 16,30 часа. Освен заявлението са ви необходими копие от личната карта и паспортна снимка.

Ако времето до пътуването е по-малко от две седмици, от Здравната каса съветват да подадете заявление за издаване на удостоверение, което замества Европейската здравноосигурителна карта. Заявление за това се приемат в деловодството на РЗОК-Варна – ст. 102, от 8,30 до 16 часа. Удостоверенията се изготвят за един ден и са с валидност до два месеца.

С европейска здравноосигурителна карта или временното удостверение можете да получите медицинска помощ във всички страни-членки на Евросъюза, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. При нужда от специализирано лечение, като хемодиализа, кислородна терапия и др., преди отпътуването е необходимо да се информира за съответните формалности на горещия телефон на РЗОК - 68 90 72, или чрез сайта на Здравната каса. Това се отнася и за случаите, когато българският гражданин заминава за държава - членка на Евросъюза с цел лечение.

Ако при временен престой в държава - членка на ЕС, българският гражданин е платил в брой за оказана медицинска помощ, след завръщането си в България той може да представи оригиналните платежни документи (фактури) пред РЗОК.