Затвор за рецидивист, задигал коли след тестово каране
Затвор за рецидивист, задигал коли след тестово каране / Дарик Варна, архив

Рецидивист беше осъден от Районен съд - Варна за поредица обсебвания на автомобили и кражби на вещи.

В процедура на съкратено съдебно следствие, 53-годишният А. Вачев беше признат за виновен по две повдигнати му обвинения - за противозаконно присвояване на общо 3 леки автомобила с варненска регистрация и отнемане на чужди вещи. Деянията са извършени във Варна в условията на опасен рецидив и продължавано престъпление - през непродължителен период от време от приблизително един месец и при сходна обстановка, съобщиха от пресцентъра на съда.

Първоначално, на 5 декември 2014 г. подсъдимият, по публикувана вестникарска обява за продажба на старо на лек автомобил „Ситроен", позвънил и се срещнал на паркинг към търговски център с продавача й. Той огледал колата, спазарил се за отбив от предварително обявената продажната цена и поискал да я изпробва, като вместо да направи тестов кръг, изобщо не се върнал.

Двайсетина дни по-късно, отново по обява във вестник за предлагане на бартер на дизелов автомобил „Фиат" срещу по-евтина кола и съответно доплащане, подсъдимият склонил собственика му за размяна на двата автомобила, като при тестовото шофиране един след друг успял да се измъкне с по-скъпата кола и намиращите се в багажника й множество инструменти, детско столче и други стоки. Когато потърпевшият сигнализирал за случилото се в полицията, разбрал че предоставената му кола е била обявена за издирване.

По сходен начин на 5 януари 2015 г., подсъдимият за трети пореден път успял да обсеби обявен за продажба лек автомобил „Мерцедес" и отнеме автопринадлежности към него. Ден по-късно, на 6 януари с.г., Вачев се отзовал на публикувана обява за продажба на секция с вграден аквариум за отглеждане на декоративни рибки. Той помогнал на собственичката за почистване на водата от аквариума и я помолил да ползва нейния телефон, за да извика превоз за транспортирането. След това, под предлог да изчака навън транспорта, изчезнал с мобилния телефон.

53-годишният А. Вачев е осъждан многократно за престъпления от общ характер и е търпял ефективно наказание в затвор. За конкретните деяния Районният съд му наложи отделни наказания, като след групиране и редукция с 1/3, заради съкратената съдебна процедура, Вачев следва да изтърпи общо наказание от 3 години и 4 месеца в затвор при първоначален строг режим. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.