Затвор за пловдивчанка, обрала пенсионерка
Затвор за пловдивчанка, обрала пенсионерка / Sofia Photo Agency

Ефективно наказание от 5 години  лишаване от свобода постанови Варненският районен съд на 41-годишната К. Спасова от Пловдив за извършена от нея кражба от дома на възрастна жена.

Пенсионерката била пуснала обява във вестник, че дава под наем една от стаите в апартамента си в централната част на Варна. Подсъдимата по телефона подробно разпитала за стаята, осведомила се дали хазайката живее сама, заключва ли се входната врата, има ли звънци на блока и други подробности. Двете жени се договорили за оглед на 28 октомври 2009 г. от 12 ч. Вместо в предварително уречения час, подсъдимата пристигнала на адреса по-рано, придружавана от непознат мъж. Тя заявила, че наема квартирата за племенницата си от Шумен и настояла да заплати пълната сума от 150 лв. за месечния наем веднага. Попитала хазайката дали може да й върне ресто от 50 лв.

Междувременно мъжът се оплакал от болки в стомаха и помолил да ползва тоалетната. Възрастната жена му показала помещението и влязла в другата стая, за да вземе пари за ресто от свое портмоне с общо 10 100 лв. спестявания. По този начин, докато се уточнявали подробности около отдаваната стая,  подсъдимата и нейния съучастник разбрали къде пенсионерката държи парите си и  успели да ги откраднат. Под предлог, че искат веднага да разтоварят част от багажа те напуснали апартамента и повече не се върнали. Няколко минути по-късно възрастната жена установила липсата на портмонето със спестяванията си и сигнализирала в полицията.

Спасова ще заплати на  пострадалата жена сумата  от 10 100 лв. за нанесените имуществени вреди, заедно със законната лихва. Наложеното наказание ще бъде търпяно при строг режим в затвора в Сливен. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.