Затвор за говедар от Невша, убил свой съселянин
Затвор за говедар от Невша, убил свой съселянин / Dariknews.bg

Варненският окръжен съд постанови най-тежката мярка „задържане под стража” на говедаря на с. Невша Венцислав Дачев.  47-годишният пастир е привлечен като обвиняем  по досъдебно производство за убийството на неговия съселянин Мартин Иванов, станало на 12 септември 2013 година. Разследването е установило, че конфликтът между две ромски фамилии е прераснал в сбиване между тях в района на жп гарата на с.Невша.

Ударите, които си разменяли с тояги, причинили множество травми  на всички мъже, участвали в боя, в това число и на жената на Венцислав. Най-тежко пострадал е 52-годишният Мартин Иванов, който имал сериозни травми по главата и бил откаран по спешност в МБАЛ "Св.Анна" във Варна.

Въпреки усилията на медиците, 8 дни след инцидента, Мартин починал. Разследването продължило с разпита на множеството свидетели на жестокото сбиване, с експертизи и заключения на вещи лица. Едва вчера Венцислав е бил привлечен в качеството му на обвиняем за тежко престъпление, извършено в съучастие с други лица.

Днес Окръжният съд се съобрази с множеството събрани в хода на досъдебното производство гласни и писмени доказателства и материали. Преценката им по категоричен начин обосновава предположението, че пастирът е автор на тежкото умишлено престъпление, за което се разследва. Законът предвижда затвор от 10 до 20 години.

Към аргументите за тежестта на наказанието и високата степен на обществена опасност на престъплението, съдът прибави като лоши данни и богатото съдебно минало на обвиняемия. Първата съдебна инстанция стигна до извода, че е реална опасността Венцислав да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление, ако е на свобода. Днешното определение на ВОС Дачев може да обжалва пред Варненския апелативен съд на 4 март 2015 година.