Затвор и глоба за грабеж и изнудване
Затвор и глоба за грабеж и изнудване / netinfo
1 година и 5 месеца лишаване от свобода ефективно, както и глоба от 1000 лева наложи Варненският районен съд на 27-годишния Панко Янев. Мъжът призна вината си за това, че преди 5 години е извършил грабеж и изнудване на двама швейцарски поданници от турска националност. Наказанието е определено по силата на одобрено от съда споразумение.

Делото срещу Панко Янев тръгна през настоящата година, след като подсъдимият бе обявен за общодържавно издирване и задържан под стража. Самият случай е от 13 срещу 14 октомври 2003 г. Потърпевшите дошли като туристи в България и отседнали в хотел в курортен комплекс ”Зл.пясъци”. По време на престоя си в курорта, те се запознали с турскоговорящо момиче, което въпросната вечер поканили на заведение във Варна. На излизане от ресторанта чужденците били изнудени и заплашвани от Панко Янев да поемат имуществено задължение, затова че били в компанията на чужда, омъжена жена. Потърпевшите се съгласили да дадат всички налични пари в брой, но обвиняемият грабнал целия кожен портфейл на единия турист с кредитни карти от финансови институции в Швейцария, взел и мобилен телефон от другия.

За всяко от престъпленията районният съд наложи отделни наказания, като след групиране съдът определи 27-годишният Панко Янев да изтърпи най-тежкото от тях, а именно – 1 г. и 5 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и 1000 лева глоба. Янев трябва да заплати и направените разноски по делото. Определението влиза в сила веднага.