Защитата на Килърите поиска отлагане на процеса
Защитата на Килърите поиска отлагане на процеса / нимка: DarikNews.bg, Шумен, архив

Защитата на подсъдимите по процеса „Килърите” поиска отлагане на делото. Тя се аргументира с това, че не е запозната с мотивите за присъдите им, издадени от Шуменския окръжен съд. „Разглеждането на делото не в Съдебната палата, а сграда на територията на Варненския затвор внушава колко опасни са подсъдимите”, изтъкнаха още адвокатите и поискаха делото да бъде гледано в Апелативния съд на пл. „Независимост” във Варна.

Адвокат Стефанов, който представлява Петър Атмаджов, заяви пред съда, че липсват мотиви на главния прокурор да командирова заместника си Ася Петрова като обвинител по делото. Според него това е обида към Варненската апелативна прокуратура. В отговор Петрова изтъкна, че е изцяло в правомощията на Сотир Цацаров да командирова прокурор по процеса и преценката му не подлежи на коментар.

Пред съда обвиняемият Петър Стоянов-Сумиста се оплака от това, че журналистите нямат право да присъстват в залата, а наблюдават съдебното заседание на видеоекран в съседно помещение.

„Процесът уж е публичен, а продължава по същия сценарий като в Шумен. Направил съм толкова много за България. Искам справедлив процес - доказателствата са в наша полза, позволете да се чуят. Кой се страхува от това, което ще кажа. Нима не може журналистите да влязат в съдебната зала?! Нарушено ми е конституционното право да говоря с журналисти”, коментира Стоянов.

На излизане от съдебната зала за почивката на магистратите Сумиста се обърна към журналистите с думите: „Кой назначи сина на шуменския съдия Димчо Луков в Областната администрация във Варна?”

Другият подсъдим по „Килърите” Васил Костов-Кеца попита в съда защо му е отказано лечение и заяви, че умишлено е било влошено здравословното му състояние.