Защита при корупционен сигнал от догодина
Защита при корупционен сигнал от догодина / netinfo
До края на годината ще бъде създаден нормативен документ, с който да се регламентира защитата на лицата, подали сигнали за корупция. Това заяви за Дарик директорът на Инспектората за държавна администрация към ресорното министерство Даниела Лазарова. Тя участва в еднодневен семинар за противодействие на корупцията в държавната администрация, който се провежда в курорта "Свети Константин" край Варна.

С въвеждането на правилата служителите в държавната администрация ще бъдат задължени да опазват конфиденциалната информация, стабилитета на службата, а при преследване с цел "разчистване на сметките" - и изместване на застрашените лица в друго населено място. Мерките ще бъдат пригодени към българската действителност и характера на корупционните сигнали у нас. Правилата за защита на гражданите, подали корупционен сигнал, се създават по препоръка на Европейската комисия. В момента се сформира работна група, която ще създаде механизмите за защита на личните данни на гражданите, подали корупционни сигнали.

За последните 6 месеца от Инспектората за държавна администрация са констатирали 3000 нарушения при проверките на административни звена в страната. В 3 от случаите задължителните предписания не са изпълнени - става дума за Държавната агенция за младежта и спорта, Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Русе, общинската администрация в Панагюрище.

Нарушенията там са за неправилни действия при атестирането на държавните служители и неправомерно увеличение на заплатите на чиновниците през годината.