Заседанията на РИК вече и онлайн
Заседанията на РИК вече и онлайн / Sofia Photo Agency, архив

От следващата седмица се очаква заседанията на Районната избирателна комисия (РИК) да бъдат предавани онлайн. Подготовката за това е в ход. В момента се извършват тестовете на интернет достъпа и техническата обезпеченост с камери, съобщи за Дарик председателят на РИК-Варна Кристиян Богоев.

Излъчване на заседанията в реално време чрез интернет страницата на комисията е заложено като изискване в Изборния кодекс. Според въведените тази година промени РИК е длъжна да го прави, като предварително обявява проекта за дневен ред, също в сайта.

Поддържането на интернет страницата от РИК също е нововъведение в Изборния кодекс. В сайта комисията трябва да публикува решенията си и протоколите от проведените заседания. РИК е длъжна да обявява по електронен път решенията си незабавно, едновременно с поставянето им на общодостъпно място в сградата, в която се помещава. В сайта трябва да се публикува и водения от РИК регистър на застъпниците по кандидатски листи.

Не по-късно от 48 часа от края на изборния ден в сайта трябва да са качени сканираните протоколи на секционните избирателни комисии. Публикуван трябва да бъде и протоколът с данните от гласуването в изборния район.

РИК-Варна се помещава в сградата на Областна администрация. Заседанията се провеждат в зала № 2.