Заради издънки  орязаха правомощията на районните архитекти
Заради издънки орязаха правомощията на районните архитекти / netinfo
Със заповед на кмета на Варна районните архитекти вече няма да могат да изпълняват предоставените от главния архитект правомощия по Закона за устройство на териториите. Причина за орязване на правомощията им са случилите се напоследък във Варна “неблагополучия със събаряне на паметници на културата и пропаднали пътища”, заяви кметът Кирил Йорданов.

Като конкретен случай кметът посочи събарянето на сградата, популярна като Картофената къща. Служителите от общинска дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустрояване” Веселина Стоянова и Красимира Михнева са уволнени заради подписите им под документи, разрешаващи събарянето на паметник на културата. Възможно е и да има и други замесени, но техните имена не фигурират като подписи, коментира Йорданов.

Строителните разрешения вече ще се издават само от главния архитект. Така няма да има раздвояване на отговорността, посочи кметът.

С друга заповед на градоначалника от днес се разпуска Експертният съвет по устройство на територията на Община Варна. Съветът бе свикан с кметска заповед от 26 март тази година. След проверка на кмета е било установено, че заседанията на съвета минават при липса на кворум, а по-голяма част от членовете не присъствали редовно на заседанията.

Досега действащият съвет бе съставен от 21 експерти с председател главния архитект на Общината Иван Трендафилов. “Не желая повече да подписвам техните протоколи”, категоричен бе Йорданов. Като друг мотив той посочи необходимостта от цялостна промяна на политиката по осъществаване дейностите по устройство на територията на общината.

След консултации ще бъде сформиран нов експертен съвет, като през следващите две седмици ще стане ясно колко и кои души ще попаднат в него.

На улица “Шкорпил” няма да бъде разрешено построяването на 8-етажен блок, каквито са исканията на инвеститор, заяви още градоначалникът. “Приемете го като директна подкрепа към искането до министъра на културата на тази улица да се въведе особен режим за опазване на сградите”, категоричен бе градоначалникът.