Заявленията за ЕЗОК вече ще се подават в пощенските станции
Заявленията за ЕЗОК вече ще се подават в пощенските станции / sxc.hu

От понеделник заявленията за издаване на европейска здравноосигурителна карта /ЕЗОК/ ще се приемат в пощенските станции на “Български пощи”. В големите пощенски станции в общинските центрове на Варненска област също ще се приемат заявления за ЕЗОК, съобщиха от Здравната каса във Варна.

Промяната е заради избор на нов изпълнител на ЕЗОК, с когото НЗОК сключи договор. Това е фирма “Джи пойнт” ООД.

Дистрибуторските пунктове за приемане на заявления за издаване на ЕЗОК ще се осигуряват от подизпълнителя  по договора между НЗОК и “Джи пойнт” ООД  - “Български пощи”, който разполага с 276 пощенски станции в цялата страна.

Право да притежават европейска здравноосигурителна карта имат всички български граждани, които са с непрекъснати здравни права. Според действащото българско законодателство здравноосигурен е всеки, който има непрекъснати здравни осигуровки 36 месеца назад.

Картата дава право на спешна и неотложна медицинска помощ във всички страни от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария.

Срокът на валидност на ЕЗОК, издадена на работещ здравноосигурен българин, е 12 месеца, а на пенсионери по възраст – 10 години. Валидността на ЕЗОК, издадени на деца, е пет години или до срока на навършване на пълнолетие.