Заповедта на областния за бедственото положение била незаконна
Заповедта на областния за бедственото положение била незаконна / Dariknews.bg

Заповедта за обявяване на бедствено положение във варненския кв. "Аспарухово", която областният управител на Варна Иван Великов издаде в 22 ч. вечерта в четвъртък, е незаконна. Това стана ясно от изказването му след заседание на кризисния щаб.

Великов обясни, че в първите часове след приливната вълна не е могъл да се свърже с дежурния в район "Аспарухово", и затова е обявил заповедта. "По закон бедствено положение се обявява от кмета на общината, а губернаторът го прави, ако е на територията на повече общини", обясни Великов. Той предприел нестандартния ход, за да ангажира ресурс за справяне с кризата.

Въпреки неясния си правен статут бедственото положение остава именно за да продължи ползването на техника на фирми и институции.

Междувременно общината е изпратила специалисти от дирекция "Местни данъци и такси", които да съветват гражданите за отписването на автомобили от КАТ и от общинския регистър. Всички експерти ще са на разположение на жителите на "Аспарухово" през следващите дни. Те ще са в сградата на районното кметство.